Zakaj je dobro jesti svinjsko mast, slanino in čebulo? Nutricionistka ima zanimivo pojasnilo

9. 2. 2024
Deli
Zakaj je dobro jesti svinjsko mast, slanino in čebulo? Nutricionist ima zanimivo pojasnilo (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi živila, ki na videz morda delujejo nezdrava, imajo lahko pozitivne učinke na zdravje.

Ko govorimo o zdravi prehrani, pogosto omenjamo sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke, semena, oreščke... Obstajajo pa določena živila, ki slovijo kot izjemno nezdrava. Pa so res? Nutricionistka Andrea Bilandžija je za portal ordinacija.vecernji.hr pojasnila, da so tudi taka živila lahko koristna za zdravje.

Ne spreglejte:

Svinjska mast

Svinjska mast je eno tistih kontroverznih živil, ki se ji mnogi izogibajo v širokem loku. Čeprav je dolga leta veljala za slabo živilo, ima tudi določene prednosti, če jo uporabljamo pravilno in v zmernih količinah.

Svinjska mast predstavlja vir vitaminov A, D in E. Obenem je idealna izbira za cvrtje in drugo termično obdelavo živil, saj je zelo odporna na visoke temperature. Ker pa (tako kot vsa druga olja in maščobe) vsebuje veliko kalorij, je dobro, da jo uporabljamo v manjših količinah.

Slanina

Slanina vsebuje oleinsko kislino - enaka kislina, kot jo najdemo tudi v oljčnem olju, ki velja za izjemno zdravo. Meso je v splošnem lahko vir določenih hranil. Poleg beljakovin v slanini najdemo še vitamine skupine B, selen, fosfor, železo in cink.

Ker slanina vsebuje veliko maščob, je seveda priporočena zmerna uporaba. Poleg tega ima veliko soli, zato je omejen vnos še posebej pomemben za ljudi z visokim krvnim tlakom.

Čebula

Čebula ima malo kalorij, a veliko vitaminov in mineralov. Ena srednje velika čebula ima v povprečju 184 kJ (44 kcal), vendar zagotavlja znaten odmerek vitaminov, mineralov in vlaknin. Ta zelenjava ima posebno visoko vsebnost vitamina C, hranila, ki sodeluje pri uravnavanju imunskega zdravja, proizvodnji kolagena, obnavljanju tkiv in absorpciji železa. Vitamin C deluje tudi kot močan antioksidant v vašem telesu in ščiti vaše celice pred prostimi radikali.

Čebula je bogata tudi z vitamini B, vključno s folno kislino in vitaminom B6, ki imata ključno vlogo pri presnovi, proizvodnji rdečih krvnih celic in delovanju živcev. Njene močne protivnetne lastnosti lahko pomagajo tudi pri zniževanju visokega krvnega tlaka in zaščitijo pred krvnimi strdki.

Nenazadnje je čebula tudi dober vir kalija, minerala, ki je odgovoren za normalno delovanje celic, ravnovesje tekočin, pravilno delovanje živčnega sistema, delovanje ledvic in krčenje mišic. 

Vsa tri živila lahko brez slabe vesti vključite v svojo prehrano, seveda pa je pomembno, da so del pestrega, uravnoteženega krožnika. Sploh svinjska mast in slanina sta lahko koristni, a le v zelo zmernih količinah. V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pa se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.

Vir: ordinacija.vecernji.hr

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger