Zakaj je vaša dieta neuspešna?

27. 5. 2004

Večina strategij, s katerimi naj bi dobili privlačno postavo in prišli v formo, odpove, še preden sploh začno delovati.

Krivda je dvorezni

meč. Recimo kadar vaš šef izreče že skoraj pregovorno: "Tukaj nismo zato, da bi presojali, kdo je kriv. " Ali pa, če vam namignemo, da za zajetne obloge okoli pasu niste povsem krivi. Toda to še ne pomeni, da ste rešeni. V današnjem času ni nedolžnih žrtev prehranjevanja v restavracijah s hitro prehrano oziroma še hitrejše različice "vožnje skozi". Toda kljub temu je okoli vas še nekaj hinavsko nedolžnih dejavnikov, na primer vaši prijatelji, družina, vaše mišljenje. Ti lahko spodkopljejo tudi najboljši načrt za izgubo kilogramov. Vaša strategija naj bo zato naslednja: najprej prepoznajte saboterja in se nato primerno prilagodite.

Saboter:žena

Niti od daleč ne mislimo, da bi morali njo kriviti za svoj trebuh. Takšno prepričanje bi bilo zmotno in tudi nepravično. Vsekakor pa ne bo odveč, če poznate nekaj znanstveno dokazanih dejstev. Raziskovalci z univerze v Minnesoti so odkrili, da moški in ženska v prvih dveh letih po poroki običajno vzhajata za 3 do 4 kilograme. Ko ste poročeni, ne čutite več potrebe, da bi na nežnejšo osebo naredili poseben vtis. Največkrat se zredčijo tudi vaši obiski fitnes centra, pogosteje se odpravita na večerjo ali zabave. Poleg tega usvojite še nove navade in razvade, kot je posedanje z ženo v naslanjaču in grizljanje.

Pospravite v glavi: Obudite potrebo po ugajanju. Zamislite si, kaj si mladenka v svetlo modrem topu, ki jo srečujete v fitnesu, misli o vašem obroču masti in kaj bi si mislila ob kockicah na trebuhu (samo ne začnite je osvajati). Ob skledi kokic ali smokijev, ki romajo v vaša in ženina usta, se vprašajte, zakaj jeste. Iz dolgčasa? Navade? Za oba bo še najbolje, da te redilce nehata nositi domov.

Popravite navade: Oprimite se zdravih navad. Namesto da si po večerji privoščita filmski

maraton, se raje odpravita na sprehajalnega. Se še spomnita igric, ki sta se jih kot otroka igrala na domači ulici (ristanc in podobno)? Gibanje namreč potlači apetit. Ohladita se z mlečnim sladoledom ali hladno sveže pripravljeno limonado.

Saboter: njen trebuh

Bodoči očki pridelajo skoraj 2, 5 kilograma od konca partnerkine nosečnosti do otrokovega prvega rojstnega dne, pravi neka avstralska raziskava. Posebno pogost je ta pojav pri mladih očetih, ki so veliko pod stresom. Kar je še huje, ciklus se ponovi z vsakim naslednjim otrokom.

Pospravite v glavi: Bodite hrabra opora, ne jedec iz usmiljenja. Pripravite se tako, kot da je nosečnost šport – saj neke vrste tudi je.

Popravite navade: Njene knjige o nosečnosti tudi sami kdaj vzemite v roke, saj boste v njih našli kup odličnih prehranskih nasvetov. Ob njenih napadih na slano, kislo ali sladoled naj velja zakon, da ona lahko, vam pa to strokovnjaki odsvetujejo. Vzdržujte enak ritem vadbe, zlasti v fitnesu, saj ga boste po rojstvu otroka veliko teže ujeli.

Saboter: otroci

Navzočnost otrok v gospodinjstvu močno poveča verjetnost za mamljivo hitro hrano v papirčkih in škatlicah, od katere marsikateri kos konča v odraslih ustih. Enako velja za ostanke ocvrtega krompirčka in dunajskih zrezkov izbirčnih otrok. Če ste posebno vestni pri pospravljanju za otroki, potem omejite obiske v resta- vracijah s hitro hrano ali pa se jim celo izognite.

Pospravite v glavi: Odrastite. Spomnite se, da bo otrok sladkorni prigrizek porabil v eni uri skakanja in dirkanja sem ter tja, vam pa se bo obesil kot maščobna zaloga. Na vsakem prigrizku in posladku preberite prehransko vrednost, preden odvijete folijo. Zavedajte se tudi, kako pomembno je, da ste otroku za zgled zdravega prehranjevanja in športnega načina življenja.

Popravite navade: Obisk restavracij s hamburgerji in ocvrtim krompirčkom omejiti na enkrat tedensko ali redkeje. Temu lahko namenite določen dan v tednu in ga poimenujete na primer "dan za razvade". Namesto da otroka le opazujete pri treningu, se v društvo ali klub včlanite tudi sami in pomagajte pri organizaciji kot sodnik ali vaditelj. Naj bo šport zabava za vso družino.

Saboter: nočna panorama

Če nimate dovolj globokega spanca, brez faze REM, potem se lahko zmanjša tvorba rastnega hormona. Kaj pa bo odraslemu rastni hormon, boste rekli. Pa ga še kako potrebujete, saj se zaradi njegovega pomanjkanja lahko pojavijo prezgodnji simptomi srednjih let: debelost v abdominalnem delu, upad mišične mase in moči in zmanjšana sposobnost za telesno aktivnost. Kratko rečeno – spremenite se v gospoda Simpsona.

Pospravite v glavi: Preden zlezete pod odejo, se psihično odklopite. To pomeni, da na primer ne razmišljajte o reorganizaciji zaposlenih, preden se potopite v spanec.

Popravite navade: Vadite zjutraj ali popoldan. Zaradi treninga v poznejših večernih urah ste lahko namreč preveč budni in zagnani za opravila, ki brez škode lahko počakajo na naslednji dan. Sestavite večerni ritual, ki bo vašemu telesu 30 minut pred spanjem sporočil, da je dneva konec. Na primer ugasnite računalnik, berite, naredite raztezne vaje ali zmanjšajte glasnost televizorja.

Saboter: izmena

Delavci v povprečju pridobijo 3, 5 kilograma, ko jih z dnevne premestijo na nočno izmeno, poroča raziskava Centra za raziskavo debelosti iz New Yorka. Moški, ki so delali v nočni, so pred odhodom na delo pojedli velik večerni obrok. Nato so si privoščili malico, ob vrnitvi domov pa jih je čakala še ena jutranja "večerja".

Pospravite v glavi: Prilagodite zaporedje obrokov.

Popravite navade: Največji obrok pojejte, ko se vrnete z dela domov. Nato si dopoldan odpočijte ali pojdite na trening. Popoldan si privoščite osem ur spanja. Ko se dodobra prebu- dite, si pripravite zajtrk. Za izgubo odvečnih kilogramov je pomembno, da svoj delovni dan začnete (pa čeprav zvečer) z lahkim obrokom,

ki ima dovolj beljakovin in veliko vlaknine.

Saboter: stres

Stres vpliva na povečano izločanje hormona kortizola, ki telesu narekuje, naj skladišči maščobo. Povrh vsega mnogi pomirjajo svojo napetost prav z mastno hrano. S hrano, ki jo poje- mo, se v kri sprosti več insulina, ki v kombinaciji s kortizolom vpliva na večje skladiščenje maščob. Več stresa, večji trebuh.

Pospravite v glavi: Za začetek ugotovite kateri stres vas stiska za vrat. Je le začasen, na primer pred izpitom, ali nenehen (posledica službe). Kratkotrajni stres mine, proti trajnemu stresu pa je potrebna korenita rešitev, morda nova služba.

Popravite navade: Zdravo prehranjevanje naj vam zleze pod kožo. Kupite energijske ploščice z veliko vlaknine, ki v telesu ne bodo izzvale navalov insulina, ali pa manjša pakiranja mandljev ali indijskih oreščkov. Petnajst minut eksplozivne aktivnosti – preskakovanje kolebnice ali udarjanje v boksarsko vrečo – lahko prav tako sprosti napetost po službi. Pomembno je, da najdete sebi primeren način ali aktivnost,

s katero boste napetost spravili iz sebe.

Saboter: prijatelj

Prijatelji lahko na dieto ali trening delujejo pozitivno ali pa ravno obratno, recimo s podzavestnim lupljenjem in grizljanjem kikirikijev med spremljanjem tekme ali pa z nalivanjem s hektolitri piva. Še hujše je, da nekateri namerno, iz čiste zabave, skušajo uničiti vašo dieto.

A res ne boš piškota? !

Pospravite v glavi: Priznajte, da potrebujete pomoč. Vaši bližnji morajo vedeti, kako naj vam pomagajo, in mnogi bodo to z veseljem storili.

Popravite navade: Preden se dobite s prijatelji, pojejte beljakovinsko ploščico ali spijte beljakovinski šejk, da boste bolj siti. Še boljša pa je strategija, ki se je največkrat obnesla: k dieti ali treningu pridobite še prijatelja.

Vaš shujševalni ali vadbeni načrt bo zagotovo uspešen, saj bo z vami nekdo, s katerim se boste merili in ki mu boste za svoje početje tudi odgovarjali.

Mojca Jamnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri