To je razlog, zakaj bi morali mandlje VEDNO najprej namočiti v vodi

To je razlog, zakaj bi morali mandlje VEDNO najprej namočiti v vodi (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2022

Mandlji so polni hranljivih snovi, in če si jih privoščite večkrat, potem bi morali vedeti, kako jih uživati. Dodali smo še nekaj slastnih receptov z mandlji! 

Mandlji vsebujejo veliko hranljivih snovi, med drugim vlaknine, beljakovine, "dobre" maščobe, vitamin E, magnezij in mangan. So odličen vir antioksidantov, ki ščitijo proti oksidativnemu stresu. Lahko pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in pritiska. Torej ni razloga, da si jih ne bi privoščili, kajne? A to storite pravilno. 

Mandlje ste verjetno jedli narobe ...

No, ne skrbite, z vami ni nič narobe in še naprej lahko mandlje uživate takšne, vendar bo veliko bolje, če jih namočite v vodo. Razlogov za to je kar nekaj in kot boste videli, vam bo to vzelo nekaj minut, zato brez težav lahko poskusite. 

Hranilne vrednosti mandljev:

Kot smo omenili, imajo mandlji veliko hranil, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Da jih mandlji vsebujejo, pa še ni dovolj. Z namakanjem se namreč zmanjša količina polifenolov in kislin v lupini, ki lahko zmanjšajo absorpcijo hranil. Mandlji vam ne bodo dali vsega, kar bi vam lahko nudili. 

Zdravstvene težave:

Nekateri občutljivi ljudje imajo lahko težave s črevesjem, če povečajo vnos velikih količin polifenolov, ki kot veste, se med drugim skrivajo v lupini mandljev. 

Ne le, da se bo z namakanjem povečala hranilna vrednost mandljev, ampak bodo tudi lažje prebavljivi. 

Okus: 

No, to boste presodili sami. Okus namočenih mandljev bo drugačen kot mandlji, ki jih ne namakate. Mnogi pravijo, da je boljši, kakšen pa je zares, ugotovite sami. 

Navodila za namakanje mandljev:

Postopek je čisto preprost in ga lahko naredite še danes.

Daljši postopek: Potrebovali boste steklen kozarec, v katerega dajte 250 g mandljev, prelijte jih s toplo vodo in kozarec zaprite. Pustite stati 12 ur, potem zamenjajte vodo, dodajte žličko soli in pustite še 12 ur. Lahko hranite v hladilniku. 

Krajši postopek: pest mandljev dajte v kozarec s toplo vodo za 20 minut in jih poskusite. Okus bo drugačen, bolj poln, poleg tega boste že deležni nekaterih prednosti tudi pri absorpciji. 

Za vas imamo še nekaj receptov, v katerih so uporabljeni mandlji: