ZATO bi morali vsi piti sodo bikarbono!

ZATO bi morali vsi piti sodo bikarbono! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2022

Zagotovo že poznate sodo bikarbono; morda jo uporabljate pri kuhanju, odlično pa se obnese celo pri čiščenju doma. Ta čudežna snov pa ima neverjetne učinke tudi na telo in zdravje...

Da bi poskrbeli za zdravje včasih ne potrebujete posebnih dodatkov in dragih izdelkov. Večkrat so dovolj že preproste snovi, ki jih že imate doma, na primer soda bikarbona.

Gre za blazno enostaven pripravek - vsebuje le natrijev bikarbonat, bazo, ki reagira takrat, ko pride v stik s kislino. Pri reakciji nastane ogljikov dioksid. Natrijev bikarbonat je naravna snov, ki jo najdemo v živih bitjih.

Soda bikarbona se pogosto uporablja pri peki in kuhanju, učinkovito pa se obnese tudi pri čiščenju, odmaševanju odtokov in drugih gospodinjskih opravilih. Če snov raztopite v vodi, lahko s tem ublažite številne težave, kot so artritis, slaba prebava, okužbe in zgaga.

Preverite vse učinke, ki jih ima soda bikarbona na vaše telo.

Blaženje želodčne kisline in izboljšanje prebave

Soda bikarbona je antacid, zaradi česar nevtralizira želodčno kislino. Ublažila bo zgago, spodbuja pa tudi spahovanje, kar bo želodec razbremenilo plinov in napihnjenosti.

Če ste nagnjeni k trebušnim težavam ali pa želite le okrepiti svoje splošno zdravje, strokovnjaki svetujejo, da vsako jutro raztopite čajno žličko sode bikarbone v 8 l vode za optimalno prebavo, čim manj kislega refluksa in zdravo delovanje črevesja.

Idealna pH vrednost telesa

Prekislo okolje v telesu lahko povzroči resne bolezni, kot so artritis, osteoporoza in rak. Naloga sode bikarbone je, da telesu povrne idealno pH vrednost in preprečuje zakisanost telesa.

Ravno soda bikarbona se uporablja za zmanjševanje učinka kisline in vnetja v telesu ter zdravljenje večine bolezni. Je eno najboljših naravnih sredstev za uravnavanje pH ravni v telesu in za izboljšanje splošnega zdravja. 

Zmanjševanje vnetij

Vnetje sklepov povzroča bolečine in stanja, kot je protin (sečna kislina se kopiči v urinu, krvi in ​​tkivih). Soda bikarbona s svojimi učinkovinami preprečuje in blaži vnetja v telesu.

Lajšanje okužbe sečil

Poleg zadostne količine tekočine ter brusničnega čaja, tudi soda bikarbona lahko pomaga pri zdravljenju okužb sečil, saj zmanjšuje kislino v urinu. Če ste nagnjeni k okužbam je torej priporočljivo, da pijete sodo bikarbono, razredčeno v vodi.

Stroka pa ugotavlja, da soda bikarbona lahko morda pomaga celo pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo; poleg rednega zdravljenja naj bi ta posebna snov pomagala upočasnjevati napredovanje bolezni.

Energija po vadbi

Med intenzivno vadbo se v mišicah kopiči mlečna kislina, ki povzroča bolečino in utrujenost. Če želite telesu povrniti energijo, v 4 kozarce vode zmešajte četrtino čajne žličke sode bikarbone, 1 čajno žličko morske soli in 2 žlici medu ter eno žlico limoninega soka. To tekočino popijte čez dan.

Povzeto po: elle.si