ZATO kavi ne bi smeli dodajati mleka!

ZATO kavi ne bi smeli dodajati mleka! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2022

Dodajanje mleka kavi ima lahko škodljive učinke na telo...

Je sploh še kaj boljšega, kakor jutranja skodelica kave? Mnogi temu čarobnemu napitku dodajo tudi mleko, ki poskrbi za še dodatno polnost in okus. Pa vendar ima mleko lahko negativne učinke na telo.

Višja kalorična vrednost

Za začetek ima kava z mlekom veliko večjo kalorično vrednost, kakor črna kava. Če si torej želite izgubiti nekaj dodatnih kilogramov, je običajna, nesladkana črna kava veliko boljša izbira.

Manj pozitivnih učinkov kave

Znano je, da ima kava določene antioksidante, ki pa se lahko v kombinaciji z mlekom težje absorbirajo, zaradi česar kava izgubi nekaj svojih pozitivnih učinkov. Tudi kalcij, ki ga vsebuje mleko, se težje absorbira v kombinaciji s kavo.

Prebavne težave

Obenem lahko mleko povzroči prebavne težave, sploh pri ljudeh, ki imajo težave z laktozo. V tem primeru je dobra izbira tudi mleko brez laktoze, vendar prebavne težave niso izključene; mleko lahko vseeno povzroči drisko, zaprtje, slabost ali napihnjenost.

Sploh, če po pitju kave z mlekom opazite slabo počutje, poiščite alternativo, ki vam bo ustrezala in obenem vaš najljubši napitek vseeno ohranjala okusen.