Kaj je boljše: ghee ali maslo?

Kaj je boljše: ghee ali maslo? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2019

Ghee je priljubljen v indijski kulinariki, maslo je pri nekaterih vsakdanji spremljevalec zajtrkov, obenem pa nepogrešljiv pri peki in v francoski kulinariki. Prvi je pravzaprav 'prečiščeno' maslo, oba pa vsebujeta nasičene, torej nezdrave maščobe …

Ghee

se pripravi s kuhanjem masla, ki se mu odvzema maščobo, ki se  nabere na vrhu, na koncu pa se ga še precedi.

Nato se ga lahko ohladi in prelije v kozarec za dolgoročno uporabo.

Večina ljudi zato avtomatsko predvideva, da je ghee bolj zdrava različica masla.

S kuhanjem je gheeju odstranjena večina mleka, ostane torej čista maščoba. Žal to še ne pomeni, da gre za veganski izdelek!

Ghee se v ajurvedi uporablja tudi za lepotne tretmaje in masaže. 

Maslo

Ena čajna žlička masla vsebuje 20 % dnevno priporočene količine nasičenih maščob.

Vsi pa dobro vemo, da porabimo precej več masla že, če ga mažemo na kruh. Kaj šele, če ga uporabljamo pri peki sladic, na njem pražimo hrano in ga vmešavamo v kuhane jedi.

Vsi, ki niso na keto dieti in imajo radi maslo, torej zelo hitro prekoračijo priporočen dnevni odmerek nasičenih maščob in s tem tvegajo povečanje telesne teže in nastanek nekaterih bolezni.

Ne eden ne drugi nista nedolžna

Oba vsebujeta ogromno maščobe. Oba vsebujeta vitamin E in A, ghee pa se bolje obnese na visokih temperaturah, saj se ne zažge tako hitro kot maslo.

Če imate intoleranco na laktozo, boste bržkone ghee lažje prebavili kot maslo, kljub temu pa ste bolj varni, če posežete po, na primer, kokosovem olju. Ghee lahko kljub vsemu vsebuje nekaj laktoze in kazein.

Za konec: ne glede na to, za kaj se boste odločili, bodite pri uporabi zmerni.

Ste alergični na določeno hrano? Preberite, česa ne smete nikoli početi.

Preberite še:

Vir: Women's Health Mag

Foto: Profimedia