Katera olja so najboljša in katera najslabša za vaše zdravje?

24. 9. 2023
Deli
Katera olja so najboljša in katera najslabša za vaše zdravje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Katera olja je dobro redno uživati in katerim se je bolje izogibati?

Maščobe pogosto povezujemo z nezdravo hrano; visoko kalorična in predelana hrana namreč pogosto vsebuje veliko maščob. Vseeno pa poznamo tudi "zdrave maščobe", ki koristijo vašemu zdravju in so v resnici pomembne za pravilno delovanje telesa.

Olja, ki koristijo vašemu zdravju

Oljčno olje

Osnovna sestavina mediteranske prehrane in odlična izbira za solate in testenine. Oljčno olje ima protivnetne lastnosti, ščitilo naj bi tudi pred Alzheimerjevo boleznijo.

Olje oljne ogrščice

Ker ima malo nasičenih ("nezdravih") maščob ter veliko nenasičenih ("zdravih") maščob, je olje ogrščice odlična izbira za različne kulinarične specialitete. Je odličen vir omega-3 maščobnih kislin in vitamina E.

Laneno olje

Odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje srca in ožilja ter ustrezno delovanje možganov.  Obenem omega-3 delujejo protivnetno, prispevale pa naj bi tudi k manjšemu tveganju za rakava obolenja.

Avokadovo olje

Avokadovo olje je bogato z nenasičenimi ("zdravimi") maščobami, uporablja pa se lahko tudi za pečenje pri visoki temperaturi. Živilo lahko ščiti pred povišanim holesterolom in boleznimi srca.

Orehovo olje

Tudi orehovo olje je dober vir omega-3 maščobnih kislin, zlasti alfa-linolenske kisline. Orehovo olje lahko prispeva k zdravju srca ter pomaga telesu, da se bolje spopada s stresom.

Sezamovo olje

Olje, ki je priljubljeno predvsem v azijski kulinariki, ima protivnetne in antioksidativne lastnosti. Pomaga lahko zmanjšati tveganje za bolezni srca in aterosklerozo.

Olje grozdnih pešk

Odličen vir vitamina E, ki med drugim prispeva k močnemu imunskemu sistemu. Ker ima precej blag okus se odlično poda k solatam, pečeni zelenjavi, testeninam in drugim jedem.

Sončnično olje

Tudi sončnično olje je super vir vitamina E, obenem pa vsebuje veliko nenasičenih ("zdravih") maščob. Uporaba naj bi prispevala k nižjemu holesterolu.

Olja in maščobe, ki se jim je bolje izogibati

Kokosovo olje

Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, lahko prispeva k povišanju holesterola v krvi. 

Delno hidrogenirane maščobe

Izdelki, kot je denimo margarina, so glavni vir transmaščob v prehrani. Takšne maščobe so precej škodljive za zdravje, zato je najbolje, da se jim izogibamo.

Palmovo olje

Palmovo olje se pogosto uporablja v predelani hrani namesto delno hidrogeniranih olj. Res je, da ne vsebuje transmaščob, vseeno pa vsebuje nasičene maščobe, ki lahko ogrožajo zdravje.

Vir: n1info.hr

 
Bonus video: prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek