Kdo je kriv za vaše odvečne kilograme?

10. 8. 2012

Ste na dieti, a kilogrami ne skopnijo? Morda je za vse kriv vaš hladilnik. Preverite stanje in poiščite izvore odvečnih 'kilc'. Naredili smo kratek pregled živil, ki so lahko hitro nevarna za vašo linijo.

Kečap

Narejene omake za žar, zlasti če so narejene na osnovi majoneze in kečapa, so prave kalorijske bombe. Poleg maščob vsebujejo še veliko sladkorja, ki ga najdete tudi v jedeh, kjer bi ga najmanj pričakovali.

Kečap, na primer, vsebuje zelo veliko sladkorja – kar 40 odstotkov. Zato je veliko bolj zdravo, da si naredite domačo paradižnikovo omako, lahko pa uporabite tudi gorčico ali hren, ki sta veliko bolj skromna s kalorijami.

Majoneza

Redki je ne marajo, pravzaprav je večina kar nora nanjo. A žal je ta slast prava zakladnica kalorij, saj več maščob na žlico ne boste dobili z nobenim drugim živilom.

Rešitev so dresingi na osnovi jogurta, kefirja in kislega mleka. Tako boste dobili tudi koristne beljakovine iz mlečnih izdelkov. Če že res morate jesti majonezo, potem izberite lahko.

Pripravljene jedi

Zahodni način življenja je globoko posegel tudi v naš vsakdanji jedilnik. Samo pomislite, koliko pripravljene hrane smo kupovali pred 20 leti? Pice, cmoki, zavitki, špinača, pohan piščanec ... To so danes vse jedi, ki so redno na našem jedilniku.

Že vnaprej pripravljena hrana je polna umetnih arom ter ima malo vitaminov in je polna nezdravih maščob.

Koruza

Zelenjava je zdrava. To je res, a z nekaterimi vrstami ni dobro pretiravati. Žal je eden od takih primerov tudi koruza, ki je sicer zelo priljubljena. Čeprav koruzna zrna vsebujejo veliko finih vlaken, ima žal veliko ogljikovih hidratov.

Dresingi za solate

Solata – vedno! A točno vemo, da dresingi redijo in niso zdravi, saj vsebujejo veliko sladkorja, maščob in aditivov. Če si solato nosite v službo, si s seboj prinesite tudi zdravo zabelo iz olivnega olja, kisa (ali limone) ter malo soli.

Sokovi

Številni sokovi imajo na embalaži napisano, kako bogati so z vitamini, minerali in drugimi zelo pomembnimi stvarmi. No, na srce vam polagamo – izogibajte se sokovom, naredite si domač svež sok, vedno pa je najboljša izbira voda.

Maščobe

Ženske na dan ne bi smele zaužiti več kot 60 gramov maščob. Zato se izogibajte tudi pekovskim izdelkom, cvrti hrani, paštetam ...

Sladkor

Sladkor se skriva v številnih jedeh. V sadnem jogurtu (na primer 250 ml) je kar 11 odstotkov sladkorja, v litru in pol vode z okusom je 12 odstotkov sladkorja. Vse, kar ima na deklaraciji končnico na -oza (glukoza, fruktoza ...) je sladkor!

Iz Lise