Kurkuma lahko pozdravi celoten organizem, če jo uporabljate na tak način: Preverite najboljši recept in obliko za uživanje

Kurkuma lahko pozdravi celoten organizem, če jo uporabljate na tak način: Preverite najboljši recept in obliko za uživanje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2022

Težko je ne vzljubiti začimbe, kot je kurkuma, predvsem zato, ker se zdi, da ozdravi vse. Prebavni zapleti? Kurkuma. Naporna noč zaradi preveč popitenega alkohola? Kurkuma. Nečista koža? Kurkuma. Ne glede na težave, ki se lahko pojavijo v našem vsakdanjem življenju in v našem telesu, je kurkuma vedno na voljo. Nutricionisti nam povedo, kako pravilno uporabljati kurkumo, da bomo občutili vse njene koristi za telo.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Kurkuma je eno najbolj zdravih zelišč na svetu, saj ponuja neverjetno širok spekter zdravstvenih koristi. Kurkuma vsebuje kurkumin, identificiran kot glavna aktivna sestavina, ki dosega več kot 150 potencialno terapevtskih aktivnosti, vključno z antioksidativnimi, protivnetnimi in protirakavimi lastnostmi. Ni druge naravne sestavine na svetu, ki bi bila učinkovitejša pri zmanjševanju vnetij v telesu kot kurkuma! Vendar morate poskrbeti, da vaše telo pravilno uporablja močno kurkumo. V ta namen se ga morate naučiti zaužiti.

Kurkuma v prahu je izdelana iz korenine Curcuma zedoaria, vrste ingverja, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Njena aktivna sestavina, kurkumin, ji daje rumeno-oranžni odtenek, zaradi česar je tudi tako močno protivnetno sredstvo. Zahodne blagovne znamke so šele pred kratkim opazile nekaj, kar vzhodne kulture poznajo že več sto let, in zaradi tega so začele kurkumo vključevati tudi v svoje izdelke. 

Prednosti kurkume

Kurkuma ni le trend, pravijo strokovnjaki. Čeprav so nekatere koristi kurkume za zdravje bolj raziskane kot druge, so pozitivne lastnosti, povezane s to začimbo, različne: od zmanjševanja vnetij do boja proti nekaterim rakavim celicam.

1. Deluje protivnetno

Uporaba kurkume kot protivnetnega in protiartritičnega sredstva sega stoletja nazaj v ajurvedsko medicino in vzhodnoazijsko medicino. Kurkuma ne le zmanjšuje obstoječa vnetja, temveč lahko telesu prepreči, da bi proizvajalo kemikalije, ki vnetje sploh sprožijo, podobno kot delujejo zdravila proti bolečinam brez recepta.

Ključna sestavina kurkume, kurkumin, deluje na številne molekule, odgovorne za vnetje, in tako zmanjšuje prekomerno ali kronično vnetje. Prve raziskave kažejo, da lahko kurkumin blaži vnetna stanja, kot so želodčne bolezni, artritis.

Profimedia

2. Pomaga pri prebavi

Znano je, da kurkuma s svojimi zdravju koristnimi učinki podpira prebavo. Spojina je zaradi protivnetnih lastnosti še posebej koristna pri prebavnih motnjah, kot so plini, napihnjenost in vnetne črevesne bolezni. 

3. Ima protirakave lastnosti

Nekatere študije kažejo, da ima kurkuma protirakave lastnosti, zlasti za rakave celice dojk, črevesja, želodca in kože.

4. Pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi

Kurkumin, zelo aktivna sestavina kurkume, dokazano pomaga zniževati raven sladkorja v krvi, kar lahko pomaga pri zdravljenju ali preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2.

Kurkuma dokazano prispeva k izboljšanju holesterola in krvnega tlaka, dveh bolezni, ki sta pogosto povezani. Z zniževanjem holesterola in krvnega tlaka lahko kurkuma izboljša splošno zdravje srca in zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ali celo srčni napad.

5. Ima antioksidativne lastnosti

Protivnetna živila, kot je kurkuma, lahko zmanjšajo raven krožečih prostih radikalov v telesu.

6. Pomaga pri zaščiti pred virusi

Kurkumin lahko v majhnih odmerkih okrepi odziv protiteles in tako pomaga telesu pri odzivu na viruse. Kurkumin kot sredstvo za krepitev imunskega sistema je zelo obetaven. Prve raziskave kažejo, da lahko kurkumin zaradi protivnetnih lastnosti celo pomaga ublažiti nekatere simptome bolezni COVID-19.

Kako uživati kurkumo?

Najprej si priskrbite ekološko pridelano kurkumo v prahu, ki jo je enostavno najti in jo enostavno dozirati. Ni se vam treba obremenjevati s svežo korenino, ki jo v zadnjem času lahko kupite v bio trgovinah. Korenina kurkume je po videzu zelo podobna korenini ingverja in se pripravlja podobno (ista družina rastlin). Kurkuma je topna v olju, kar pomeni, da jo morate kombinirati z nekaj maščobe za optimalno absorpcijo hranil! Običajno je pripravljena z organskim deviškim kokosovim oljem ali ekstra deviškim oljčnim oljem.

Dnevna priporočena količina kurkume bi bila od 3 g do 10 g (seštejte neposredni vnos in dodajanje hrani), sčasoma se lahko še nekoliko poveča.

Profimedia
Priporočeni dnevni vnos za odrasle je torej približno 1 čajna žlička kurkume. Za največji učinek ga jemljite vsak dan ali vsaj trikrat na teden.

Starostniki in otroci do 6. leta starosti naj odmerek enkrat tedensko prvič zmanjšajo za polovico (1/2 čajne žličke), nato pa povečajo količino do odmerka, ki posamezniku ustreza. Če kurkuma povzroča prebavne motnje ali neželene učinke, se posvetujte z zdravnikom.

Pomembno: Kombinirajte kurkumo in črni poper, da povečate učinek. Če ga vzamemo skupaj, poper poveča biološko uporabnost kurkume za 2000%! Te mešanice nikoli ne jemljite na prazen želodec. Če se spopadate z žolčnimi kamni, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden dodate kurkumo v svojo prehrano (kurkuma poveča nastajanje žolča in lahko poslabša vaše stanje). Ne kombinirajte je z zdravili proti strjevanju krvi, kot so aspirin, ibuprofen ali varfarin (marivarin, martefarin), saj kurkuma tudi redči kri.

Katera je najboljša oblika uživanja?

Večina ljudi kurkumo doda v skodelico toplega mleka. Najbolj priljubljena kombinacija je ta t.i zlato mleko. Zelo priljubljen pa je tudi čaj iz kurkume.

Recept:
  • 1 skodelica tople (ne vroče) vode,
  • četrt čajne žličke kurkume;
  • Sok 1/2 limone;
  • Ščepec cimeta;
  • 1/8 čajne žličke medu;
  • čajna žlička kokosovega olja.
Priprava:

Po segrevanju vode dodajte kurkumo, limonin sok in med, žličko kokosovega olja in dobro premešajte. Kurkuma bo takoj potonila na dno skodelice, zato med pitjem še naprej mešajte vodo, da izkoristite vse prednosti kurkume. Prepričajte se, da pijete vodo, dokler je še topla.

Profimedia

Dodajanje kurkume pri kuhanju je zelo priljubljeno in praktično, saj daje lepo rumeno barvo in nima okusa, ki prevzame aromo jedi. Kurkumo lahko uporabite pri pripravi sladkih in slanih jedi. Dodate jo lahko rižotam, sadnim solatam, solatnim prelivom, zelenjavnim jedem, omakam, kuskusu, krompirju, palačinkam, tortam... Običajno zadostuje le 1/2 - 1 čajna žlička kurkume. Ne pretiravajte, ker bo jed imela preveč intenziven vonj. Če je možno, kurkumo jedem dodajte tik pred koncem, saj boste tako maksimalno ohranili njene zdravilne lastnosti.

Preberite še:

Recept za obliznit prste: to je trik za popolno svinjsko pečenko, s katerim je ne boste izsušili!

Priporočamo tudi:

Kako se med prazniki in počitnicami ne boste prenajedali? Preverite trike!