Napitek, za katerega strokovnjaki za prehrano menijo, da bi si ga morali privoščiti zjutraj... Namig: to ni kava ali pomarančni sok!

6. 3. 2023
Deli
Napitek, za katerega strokovnjaki za prehrano menijo, da bi si ga morali privoščiti zjutraj... Namig: to ni kava ali pomarančni sok! (foto: Profimedia)
Profimedia

Pitje vode na prazen želodec prinaša številne koristi za zdravje. Hidracija je dobra za vašo kožo, presnovo in raven energije. Pitje vode zjutraj na prazen želodec ima še več dodatnih koristi. Pitje šestnajstih unč vode ob prebujanju lahko pripomore k opaznim in dobrodošlim spremembam v vašem telesu.

 
OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če želite uskladiti svoje potrebe z najnaprednejšimi priporočili o prehrani in zdravju, je težko sestaviti idealen zajtrk. Če poslušate sebe, si želite dan začeti z dobrim zagonom, z dobro močno kavo! Ali pa morda z dolgo, gladko kavo, ki nežno, a zanesljivo vodi v nežno prebujanje. Toda pitje prevelike količine kave ni priporočljivo. Kaj pa čaj? Znano je, da znižuje raven železa v krvi ali vsaj preprečuje njegovo hitro asimilacijo v telesu. Vroča čokolada? Preveč sladka? Pomarančni sok? Enako. Kaj torej piti zjutraj? Odgovor je preprost, vodo!

Voda je ključnega pomena za zdravje in delovanje vašega telesa - brez uživanja zadostne količine vode čez dan ne more delovati nemoteno. Pitje vode zjutraj so prakticirali v številnih kulturah, zdravniki pa ga pogosto svetujejo za boljše zdravje. Vaš vsakodnevni obred hidracije se mora začeti z jutranjim kozarcem vode, ki je podcenjen, vendar bistven del vsake zdrave rutine. Pravzaprav pitje vode zjutraj ne pomeni le, da dan začnete dobro hidrirani; pitje vode na prazen želodec lahko prinese tudi številne koristi! Je torej pitje kozarca H20 res prvi korak v vaši zdravi jutranji rutini? Strokovnjaki se enoglasno strinjajo, saj je voda "zlati standard tekočine za telo".

Zakaj voda, se sprašujete? Ker je to edina pijača, ki lahko resnično obnovi našo hidracijo po dolgih urah spanja in s tem nepitja. Ker 60 % človeškega telesa sestavlja voda, ki je po telesu razporejena precej neenakomerno, pitje zadostne količine vode pripomore k izboljšanju človeške presnove. Še bolj zanimivo: pitje vode na prazen želodec lahko poveča hitrost presnove za 24 %.

Zakaj je potrebno zjutraj najprej piti vodo?

Postite se ves čas, ko spite, in pogosto tudi nekaj ur pred spanjem. Post pomeni, da ne jeste in ne pijete ničesar. Ko se zjutraj zbudite, je vaš želodec prazen in ste dehidrirani. Pitje vode zjutraj pomaga telesu, da si opomore od nočne dehidracije. Vaše telo hitreje absorbira vodo, ko je želodec prazen. Dehidracija lahko povzroči številne zdravstvene težave, zato se morate čim prej rehidrirati s pitjem vode. Pitje vode na začetku lahko pomaga tudi pri vzpostavitvi zdrave rutine in poskrbi, da boste hidrirani ves dan.

Voda je esencialno hranilo, kar pomeni, da je telo ne more samo proizvesti dovolj za zadovoljitev osnovnih potreb. Če želite ostati zdravi, jo morate pridobiti iz zunanjih virov (tj. s hrano in napitki, ki hidrirajo).

Profimedia

Telo potrebuje vodo tudi za mazanje sklepov, uravnavanje telesne temperature, prenos hranil ter izločanje odpadkov z urinom in potenjem, če naštejemo le nekaj bioloških funkcij, ki so močno odvisne od ustrezne hidracije.

Vaše telo vsak dan naravno izgublja vodo z običajnimi procesi, kot so uriniranje, znojenje in celo izdihovanje, pravijo strokovnjaki. Zaradi nekaterih dejavnikov, kot so vadba, vroče vreme ali nekatera zdravila, lahko tekočino izgubljate še hitreje. Ne glede na vaše specifične potrebe po vodi pa je nekaj gotovo: vodo morate piti vsak dan.

8 razlogov, zakaj bi morala biti voda vaš jutranji napitek

1. Poveča raven vaše energije

Voda poveča število rdečih krvničk in poveča količino kisika, ki ga prejmejo možgani. Povečanje kisika bo poskrbelo za večjo budnost in energijo, tako da boste jutro lahko začeli dobro. Če jutro namesto s kavo ali čajem začnete z vodo, s tem tudi rešite želodec pred nabiranjem kisline ali refluksom. Priporočljivo je piti vodo pred jedjo in kavo.

2. Spodbuja metabolizem

Ne glede na čas dneva lahko s pitjem vode spodbudite metabolizem. Hladna voda sproži v telesu mehanizem, ki se imenuje hladno aktivirana termogeneza. To pomeni, da vaše telo ogreje vodo tako, da za približno eno uro za 30 odstotkov pospeši presnovo. Ker pa hladno aktivirana termogeneza ni časovno opredeljena, ni nujno, da jo izvajate pred jutranjim obrokom - čeprav je vsekakor možna, če želite zagnati presnovo takoj, ko se zbudite. Hitrejša prebava vpliva tudi na zdravo izgubo telesne teže.

3. Pomoč pri lajšanju bolečin

Pitje vode pomaga mazati in blažiti sklepe. Dnevno pitje zadostne količine vode lahko pomaga tudi pri odstranjevanju kislih odpadkov, ki se lahko naberejo v telesu. Pitje vode zjutraj lahko pomaga pri bolečinah v hrbtu, sklepih in celo artritisu, tako da se boste čez dan počutili bolje. Voda pomaga tudi pri kroničnih glavobolih. Običajno so glavoboli posledica nenamerne dehidracije. Lahko je tudi posledica neravnovesja elektrolitov. S pitjem ustrezne količine vode lahko uravnovesite tekočine in pomagate pri lajšanju glavobolov in drugih bolečin.

4. Čistejša polt in bolj sijoča koža

Pitje vode na prazen želodec bo pomagalo ohraniti elastičnost kože in preprečiti nastanek gub. Poleg tega kožo navlaži, zato je čez dan videti svetlejša, mehkejša in bolj sijoča.

Profimedia
5. Boj proti toksinom

Pitje vode lahko pomaga odplakniti, kako škodljivi toksini v vašem telesu. Ko urinirate in se znojite, se telo znebi toksinov, ki se nabirajo v vašem telesu.  Voda očisti debelo črevo, kar olajša absorpcijo hranilnih snovi. Prav tako pomaga ledvicam pri proizvodnji hormonov, absorpciji mineralov, filtriranju krvi in proizvodnji urina.

6. S pitjem vode podprite svoj imunski sistem

Nevarnost okužbe lahko zmanjšate, če zaužijete dovolj vode, da bo vaš imunski sistem deloval. Znano je, da je pitje vode na prazen želodec še posebej koristno za vaš imunski sistem. Seveda sta zdravje in učinkovitost vašega imunskega sistema bistvenega pomena za vaše splošno zdravje.

7. Voda odstrani naravne odpadke iz telesa

Ko se zjutraj zbudite, so v vašem telesu nezaželeni odpadki, ki jih lahko naravno odstranite s pitjem vode (npr. z urinom). S tem, ko se takoj po prebujenju posesate, odstranite odpadke, ki so jih ledvice čez noč prefiltrirale iz vašega telesa. To, da ste šli spat, še ne pomeni, da je vaše telo prenehalo delovati! Pitje vode pred spanjem in takoj po vstajanju pomaga telesu, da pritisne gumb za ponastavitev pri odstranjevanju odpadkov.

8. Pomaga pri zmanjševanju telesne teže

Voda nima kalorij, zato je pitje velike količine vode med dieto nujno, saj pomaga pri hujšanju. Prav tako odplakne vse toksine in zmanjša kislost. Ker voda pospešuje presnovo, telo tudi hitreje kuri kalorije. To je ena najboljših strategij za zmanjšanje telesne teže.

Spremenite svojo jutranjo rutino

Jutranjo vodo lahko popestrite na več načinov, da se vaše brbončice ne naveličajo. Poleg tega so vsi ti načini koristni za zdravje.

Predlogi receptov:
  • Zmešajte eno skodelico vroče vode, čajno žličko ali žlico jabolčnega kisa in eno čajno žličko surovega organskega nefiltriranega medu. To bo pomagalo pri prebavnih motnjah in morda pripomoglo k izgubi telesne teže.
  • Ledena voda z limono. Pomaga pri prebavi in pospešuje presnovo.
  • Vroča voda z ingverjem. Ingver pomaga krepiti imunski sistem in lahko deluje kot sredstvo za zmanjševanje apetita.

Jutri zjutraj preskočite kavo in si namesto nje privoščite vodo.

Preberite še:
Zdravnica opozarja: pretirano razkuževanje vam lahko škoduje!
Priporočamo tudi:
Palačinke z okusom vanilije iz 3 sestavin