Presenetljivi stranski učinki uživanja jabolk

Presenetljivi stranski učinki uživanja jabolk (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2022

Odkrijte presenetljive stranske učinke uživanja jabolk.

1. Vplivajo na krvni tlak. Če želite urediti krvni tlak, si občasno privoščite jabolko. Izkazalo se je, da lahko živila, ki so bogat vir flavanolov – med njimi jabolka –, vplivajo na izboljšanje srčno-žilne funkcije.

2. Poskrbijo za zdravo prebavo. Jabolka dobro delujejo na koristne črevesne bakterije, pravi raziskava. So namreč odličen vir plifenolov in vlaknin.

3. Jabolka lahko dobrodejno vplivajo na zdravje srca. Glede na študijo, objavljeno v publikaciji The American Journal of Clinical Nutrition, so pri posameznikih z rahlo povišanim holesterolom, ki so zaužili dve jabolki na dan, opazili znižanje LDL (slabega) holesterola in razširjenje krvnih žil, kar lahko zmanjša tveganje za bolezni srca.

4. Ščitijo zdravje zob. Eno jabolko na dan ne odžene le zdravnika stran – morda tudi zobozdravnika. Žvečenje jabolka ne odstrani zobnih oblog, vendar pa onemogoča preživetje bakterijam v slini - podobno kot po ščetkanju zob, je pokazala raziskava.

5. Poskrbijo za dober dah. Po jedi, ki vsebuje česen, si privoščite jabolko. Sodelujoči v raziskavi so takoj po jedi zaužili vodo (kontrolna skupina), jabolko (surovo, sok, pogreto), solato, liste mete ali zeleni čaj. Surova jabolka so znatno zmanjšala vonj po česnu (tudi surova zelena solata in listi mete so se dobro obnesli).

6. Lahko zmanjšajo tveganje za nekatera rakava obolenja. Nekaj tako preprostega, kot je uživanje jabolk, lahko pomaga znatno zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka, je pokazala študija, objavljena v Reviews on Environmental Health. Uživanje enega ali več jabolk na dan denimo zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in je povezano z zmanjšanjem tveganja za raka pljuč.

7. Lahko se zmanjšajo vnetja v telesu. Vnetja so vzrok za številne kronične bolezni. Vsakodnevno uživanje jabolk ga lahko premaga. Jabolka so bogata z antioksidanti, med njimi kvercetin, ki ima dokazano protivnetno delovanje.

Preberite tudi:

Uporabljeni viri:

  • Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk
  • An apple a day may hold colorectal cancer at bay: recent evidence from a case-control study
  • Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model
  • Effect of chewing an apple on dental plaque removal and on salivary bacterial viability
  • Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds
  • Effect of chewing an apple on dental plaque removal and on salivary bacterial viability
  • Quercetin, Inflammation and Immunity