RECEPT: Božanska limonina pita s kokosom

4. 3. 2022
RECEPT: Božanska limonina pita s kokosom (foto: Profimedia)
Profimedia

Privoščite si omamno dobro limonino pito, ki jo še dodatno oplemenitite s kokosom. Izjemna kombinacija!

Sestavine za 8 kosov:

Za testo:

  • 200 g gladke bele moke
  • 100 g masla
  • 30 g sladkorja v prahu
  • Ščepec soli
  • 4 žlice vode

Za limonino kremo:

  • 3 jajca
  • 3 rumenjaki (še dodatno)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 ml limoninega soka
  • 120 g masla

Za kokosovo kremo:

  • 4 žlice mascarponeja
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3 žlice kokosove moke
  • Sok polovice limete

Postopek:

1. V večjo posodo stresite moko, sladkor, sol in maslo. Sestavine dobro premešajte in zdrobite med prsti, da dobite mrvice. Dodajte hladno vodo in oblikujte gladko testo. Zavijte ga v živilsko folijo in ga 3 ure pustite stati v hladilniku.

2. Ohlajeno testo razvaljajte v krog, ki naj bo nekaj centimetrov večji od premera pekača. Nato ga previdno prenesite v pekač za pito in nežno potlačite robove. Na dnu ga z vilico večkrat prebodite.

3. Dno pekača prekrijte s papirjem za peko in nanj stresite surov riž ali keramične kroglice za slepo peko. To bo preprečilo, da bi se testo med peko dvignilo.

Katera je najbolj podcenjena potovalna destinacija po mnenju turistov?

4. Testo pecite 30 - 45 minut pri temperaturi 180°C. Zadnjih 10 minut odstranite peki papir ter kroglice/riž, da se testo lepo zapeče.

5. Medtem, ko se testo peče, pripravite limonino kremo. Cela jajca in rumenjake v kozici zmešajte z metlico ter jim na koncu primešajte še sladkor v prahu in limonin sok. Kozico nato pristavite na štedilnik in maso na srednji temperaturi 10 - 15 minut, ob tem pa jo neprestano mešajte z metlico.

6. Zgoščeno limonino kremo odstavite s štedilnika in vanjo počasi vmešajte maslo, narezano na kocke. 
 

7. Limonino kremo prelijte v pečeno, ohlajeno testo in pito za nekaj ur dajte v hladilnik, da se krema strdi in ohladi.
 

 
8. Na koncu pripravite še kokosovo kremo. Mascarpone premešajte s sladkorjem, vanilijevim ekstraktom, kokosovo moko in sokom limete. Z električnim mešalnikom naredite enotno kremo in jo nadevajte v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom.

9. S kokosovo kremo okrasite ohlajeno limonino pito, nato pa jo narežite in postrezite.