RECEPT: Božanska limonina pita s kokosom

RECEPT: Božanska limonina pita s kokosom (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2022

Privoščite si omamno dobro limonino pito, ki jo še dodatno oplemenitite s kokosom. Izjemna kombinacija!

Sestavine za 8 kosov:

Za testo:

  • 200 g gladke bele moke
  • 100 g masla
  • 30 g sladkorja v prahu
  • Ščepec soli
  • 4 žlice vode

Za limonino kremo:

  • 3 jajca
  • 3 rumenjaki (še dodatno)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 ml limoninega soka
  • 120 g masla

Za kokosovo kremo:

  • 4 žlice mascarponeja
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3 žlice kokosove moke
  • Sok polovice limete

Postopek:

1. V večjo posodo stresite moko, sladkor, sol in maslo. Sestavine dobro premešajte in zdrobite med prsti, da dobite mrvice. Dodajte hladno vodo in oblikujte gladko testo. Zavijte ga v živilsko folijo in ga 3 ure pustite stati v hladilniku.

2. Ohlajeno testo razvaljajte v krog, ki naj bo nekaj centimetrov večji od premera pekača. Nato ga previdno prenesite v pekač za pito in nežno potlačite robove. Na dnu ga z vilico večkrat prebodite.

3. Dno pekača prekrijte s papirjem za peko in nanj stresite surov riž ali keramične kroglice za slepo peko. To bo preprečilo, da bi se testo med peko dvignilo.

4. Testo pecite 30 - 45 minut pri temperaturi 180°C. Zadnjih 10 minut odstranite peki papir ter kroglice/riž, da se testo lepo zapeče.

5. Medtem, ko se testo peče, pripravite limonino kremo. Cela jajca in rumenjake v kozici zmešajte z metlico ter jim na koncu primešajte še sladkor v prahu in limonin sok. Kozico nato pristavite na štedilnik in maso na srednji temperaturi 10 - 15 minut, ob tem pa jo neprestano mešajte z metlico.

6. Zgoščeno limonino kremo odstavite s štedilnika in vanjo počasi vmešajte maslo, narezano na kocke. 
 

7. Limonino kremo prelijte v pečeno, ohlajeno testo in pito za nekaj ur dajte v hladilnik, da se krema strdi in ohladi.
 

 
8. Na koncu pripravite še kokosovo kremo. Mascarpone premešajte s sladkorjem, vanilijevim ekstraktom, kokosovo moko in sokom limete. Z električnim mešalnikom naredite enotno kremo in jo nadevajte v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom.

9. S kokosovo kremo okrasite ohlajeno limonino pito, nato pa jo narežite in postrezite.