S TEMI triki se lahko poslovite od prenajedanja!

S TEMI triki se lahko poslovite od prenajedanja! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2021

Ko ste siti, a še kar naprej jeste. Po obrokih imate slabo vest, saj se zavedate, da ste pojedli veliko preveč, kakor telo potrebuje. V hrani najdete tolažbo ob stresnih trenutkih. So vam tej prizori znani? Prenajedanje je zelo velika problematika v današnjem svetu. Preverite nekaj trikov, kako si lahko pomagate!

Uravnotežena prehrana

Veliko diet je lahko nezdravih, škodljivih in lahko vodi celo v primanjkovanje hranil. Raziskave pa so pokazale tudi, da pretirano omejevanje vodi samo še v večjo željo po nezdravi hrani. (vir)

Poslužujte se uravnotežene polnovredne prehrane, po manj zdravih živilih pa posegajte v zmernih količinah.

Dovolj tekočine

Z uživanjem dovolj tekočine lahko preprečimo željo po nezdravi hrani in težnjo po prenajedanju. Študije so pokazale, da je zadostno pitje povezano z manjšo količino zaužite hrane. Stroka je mnenja, da pomaga predvsem, če popijemo nekaj vode trenutke pred obrokom. (vir)

Uživanje vlaknin

Vlaknine imajo ogromno vlogo pri pravilnem delovanju prebave, hkrati pa lahko pomagajo uravnavati naš apetit. Vlaknine poskrbijo, da imamo po obroku dlje časa občutek sitosti, kar lahko pripomore k preprečevanju prenajedanja.

Prazne omare

Izpraznite svoje omare z nezdravimi prigrizki. Ko greste v trgovino se izogibajte kupovanju živil, ki jih pogosto uživate v pretiranih količinah. Če jih nimate doma, je tudi možnost za prenajedanje manjša.