Neverjeten napitek, ki ga lahko pijete vsak dan, da okrepite svojo odpornost in se izognete vsem virusom

12. 1. 2023
Deli
Naše telo ima poleg drugih funkcij tudi imunski sistem, ki se nenehno bori proti okužbam in  zmanjšuje tveganje za številne bolezni. Za dobro odpornost mu je potrebno zagotoviti  hranila, ki omogočajo, da ostanemo aktivni, energični in zdravi, zlasti ob vremenskih spremembah, ki jih s seboj prinašajo različni letni časi. 

Katera so odlična vsestranska živila za KREPITEV ODPORNOSTI? ➡️ (foto: Profimedia)
Profimedia

Recept za čebulni sok zagotavlja vse tiste koristi za zdravje, ki jih morda iščete. Odličen je za hujšanje, krepitev odpornosti ter izboljšanje zdravja kože in las.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Iskanje zdrave hrane je neskončen proces. Ne glede na to, ali gre za shujševalno dieto ali za krepitev odpornosti, obstaja nešteto možnosti za izbiro živil, ki jih skušamo vključiti v svojo prehrano v čim večjem številu. Živimo v svetu, v katerem je vedno dobro biti nekoliko previden. Toda ali ste vedeli, da lahko najpogostejše živilo v naši kuhinji - čebula - prav dobro opravi to nalogo? Da, nekaj tako osnovnega, kot je čebula, ki jo uporabljamo pri pripravi skoraj vseh jedi, je vedno prisotno v vaši shrambi in to je tisto, kar bi morali iskati, ne da bi vam bilo treba to dejansko iskati. Čebulni sok (ali pyaz ka paani) zagotavlja vse tiste koristi za zdravje, ki jih morda iščete.

Pozimi je treba bolj kot v katerem koli drugem letnem času okrepiti naš imunski sistem, da bi se spopadel z mrežo prehladov in virusov v zraku. To lahko storite z jemanjem vitaminov ali prehranskih dopolnil, obstajajo pa tudi naravni napitki, ki lahko pomagajo okrepiti odpornost. Med njimi je tudi ena, ki ni zelo okusna, vendar je strašno učinkovita: čebulna voda. 

Je pogrevanje hrane v plastičnih posodah v mikrovalovni pečici varno?

Zdravstvene koristi čebule

Zanimivo je, da je čebula eden najstarejših virov hrane, saj je njena uporaba v kulinariki in zdravilstvu zabeležena že pred več kot 5 000 leti. Od takrat se ta članica družine allium uporablja kot ojačevalec okusa in dodatek k zdravi prehrani, in to z dobrim razlogom.

Medtem ko je vsa pozornost namenjena zeleni zelenjavi, ima bela zelenjava, kot je čebula, svoje edinstvene prehranske koristi. Čebula je polna hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, antioksidanti in druge rastlinske spojine.

Čebula vsebuje vitamin C, hranilo, za katerega je znano, da podpira zdrav imunski sistem, kar je pomembno v boju proti virusom ali okužbam. Čebula vsebuje tudi veliko kalija in elektrolita, ki pomaga uravnavati tekočino v telesu, ohranjati zdravje mišic in uravnavati srčni ritem. Poleg tega čebula vsebuje izjemne količine vitaminov B folata in B6, ki sta pomembna za rast celic, raven energije in optimalno presnovo.

Eden od najbolj edinstvenih prehranskih vidikov čebule je, da je polna organskih rastlinskih spojin, vključno z antioksidanti in flavonoidi, kot so kvercetin, kaempferol in organosulfurne spojine. Raziskovalci so ugotovili, da čebula vsebuje 25 različnih flavonoidov, kar pomeni, da je eden od največjih virov v prehrani. Te rastlinske spojine so izjemno učinkovite v boju proti škodljivim bakterijam, zmanjšujejo vnetja in uničujejo proste radikale v telesu - s tem čebula krepi svoje supermoči za podporo imunskega sistema. Kvercetin je tudi močan antihipertenziv, kar pomeni, da lahko pomaga pri zniževanju in uravnavanju krvnega tlaka pri osebah s hipertenzijo ali kronično visokim krvnim tlakom. Dokazano je tudi, da ščiti možgane in pomaga preprečevati Alzheimerjevo bolezen in druge nevrodegenerativne motnje.

Profimedia

Rastlinske spojine v čebuli, ki se borijo proti prostim radikalom v telesu, ne delajo razlik in dejansko zavirajo osteoklaste (celice, ki razgrajujejo kostno tkivo) na izjemno koristen način. V neki študiji so ugotovili, da so imele v študijski skupini žensk, starejših od 50 let, tiste, ki so čebulo jedle vsak dan, za pet odstotkov večjo gostoto kosti kot tiste, ki so jo jedle enkrat na mesec ali manj, pogosto uživanje čebule pa lahko zmanjša tveganje za zlom kolka za do 20 odstotkov.

Čebulni sok za hujšanje

Čebula z nizko vsebnostjo maščob ne vsebuje maščob, je pa polna antioksidantov flavonoidov, za katere je znano, da izboljšujejo presnovo in s tem pomagajo pri hujšanju. Zdravstveni strokovnjaki menijo, da lahko pitje čebulnega in medenega napitka na prazen želodec pomaga pri odstranjevanju dodatnih maščob, ki so se nakopičile v telesu.

Kakšne so prednosti čebulne vode?

Številne znanstvene študije so pokazale, da je to zdravilo učinkovito pri zdravljenju nekaterih pogostih bolezni. Čebula ima močne protimikrobne lastnosti. Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in zmanjšujejo vnetja v telesu. Vsebujejo tudi flavonoide in polifenole, ki lahko pomagajo v boju proti nekaterim vrstam raka.

Čebulna voda naj bi zaradi visoke vsebnosti žveplovih spojin blažila bolezni dihal, čistila kri, zniževala raven slabega holesterola in izboljševala zdravje črevesja zaradi pozitivnega vpliva na bakterijsko raznolikost v želodcu. Priporočljivo ga je piti za uničevanje škodljivih bakterij, ki jih povzročajo zastrupitve s hrano ali okužbe. 

Čebula vsebuje selen, hranilo, ki lahko poveča odpornost. Selen sproži imunski odziv in zavira pretiran imunski odziv.

Prav tako so imunske celice, ki jim primanjkuje selena, dovzetnejše za večjo oksidacijo. Te celice imajo tudi težave pri proizvodnji beljakovin in prenašanju kalcija.

Čebulni sok lahko koristi tudi ljudem z astmo in drugimi boleznimi dihal. Nekateri menijo, da sok spodbuja tudi organe za izločanje in jih krepi, vključno s pljuči.

Čebulni sok je poln vlaknin in prebiotikov, ki so pomembni za zdravje črevesja. Izboljša ravnovesje črevesnih bakterij in izboljša naš prebavni sistem.

Profimedia

Čebulni sok je bogat z antioksidanti in ima protivnetne lastnosti, kar pomeni, da lahko zmanjša vnetje. Znano je, da znižuje raven holesterola, ki ima veliko vlogo pri zdravju našega srca. Pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka. Zato lahko čebulni sok dela čudeže za zdravje našega srca in zmanjša tveganje za nastanek srčnih težav.

Čebulna voda za močno odpornost

Lahko prenehate pripravljati zapletene napitke za krepitev imunosti in preprosto naberete čebulo za pripravo preprostega napitka za krepitev imunosti. Čebula je bogata s hranilnimi snovmi, ki krepijo odpornost, kot sta vitamin C in cink, pa tudi s fitokemikalijami, ki pomagajo graditi obrambni mehanizem našega telesa proti prehladu, kašlju, vročini in gripi.

Čebulna voda prav tako lahko čudežno pomaga ljudem, ki imajo težave s krvnim sladkorjem. Vsebuje spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati raven glukoze v telesu in pomagajo pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Čebulna voda: kako jo pripraviti?

Čebulno vodo pripravite tako, da na kocke narezano čebulo vsaj 30 minut ali čez noč marinirate v vreli vodi. Medtem ko za zaščito pred boleznijo zadostuje že en kozarec na dan, pa lahko pri prehladu zaužijete tudi do tri kozarce v 24 urah, zlasti ker lahko pomaga pri izločanju iz pljuč. Za še več koristi in okusa lahko dodate druga zelišča, kot sta česen ali origano, ki sta prav tako bogata z dobrotami. Da bi se znebili njegovega grenkega in ostrega okusa, ki še zdaleč ne spada med najbolj prijetne, ne oklevajte in ta eliksir okrasite z medom, sladkorjem ali nekaj lističi mete. 

Preberite še:

Pozor: pri zamrzovanju mletega mesa ne počnite TE napake!

Priporočamo tudi:

5 najboljših vrst sadja in zelenjave za hujšanje: Zaužijte pravo količino vlaknin, vitaminov in mineralov ter ohranite svoje zdravje

Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič