To so živila, ki jih vaši možgani obožujejo

To so živila, ki jih vaši možgani obožujejo (foto: profimedia) profimedia
4. 7. 2019

Če bi možgani lahko sestavili svoj jedilnik, bi nanj umestili naslednjo hrano. 

TEMNA ČOKOLADA

Dobra novica za ljubitelje čokolade in tudi opozorilo: košček temne čokolade tu in tam dobro vpliva na zdravje, medtem ko prekomerno uživanje čokolade lahko škodi.

Tablica temne čokolade vsebuje petkrat več flavonoidov kot jabolko. Flavonoidi so antioksidanti, ki preprečujejo mašenje arterij in omogočajo zdravo, pretočno kri. Po drugi strani se zato okrepijo možganske funkcije. Zniževala naj bi tudi ravni slabega holesterola in pozitivno vpliva na razpoloženje. 

Zanimivost: V neki raziskavi so ugotovili, da imajo v krajih, kjer je poraba čokolade največja, največ Nobelovih nagrad na svetu.

BOROVNICE

Polne so vlaknin, antioksidantov in magnezija, zato so odličen vir energije. Spodbujajo tudi možganske funkcije in osredotočenost, zato si jih privoščite  v službi ali pred večjim mentalnim naporom. Tu je ideja za okusen smuti, ki ga lahko vzamete s seboj na pot.

Pripravite:

  • ½ skodelice borovnic

  • ½ skodelice malin

  • ¼ skodelice narezanega ananasa

  • ½ zmrznjene narezane banane

  • 2 žlici chia semen

  • led

Vse sestavine zmešajte do gladkega in si privoščite okusen napitek.

borovnice

OREHI

Dobro že vemo, da so oreščki odličen prigrizek, ki ga je dobro postaviti tudi na pisarniško mizo ali odnesti s seboj po opravkih. Vsebujejo zdrave maščobe, ki so izjemno pomembne za nemoteno delovanje človeškega organizma in možganov. Govorimo o nenasičenih maščobnih kislinah, med katerimi so omega 3 maščobne kisline najbolj pomembne, saj jih naše telo ne more samo proizvajati. Prav te najdete v orehih, ki naj bi skrbeli tudi za izboljšanje delovnega spomina.

LOSOS

Vsebuje veliko snovi, ki hrano pretvorijo v energijo, poleg tega v njem najdete omega-3 maščobne kisline, ki imajo pozitivne učinke na zdravje. Prispevek objavljen na strani Nutrients ugotavlja, da omega-3 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri nevrodegeneraciji (odmiranju možganskih celic) pri starostnikih. Pozitivno vpliva na sivo možganovino, ki je odgovorna za nadzorovanje mišic, čustev, spomin … Če losos ni ravno po vašem okusu, preizkusite skuše in sardine. 

salmon


Ste že preverili rubriko Žar od a do Ž?

Prijavite se na e-novice in prejmite kar 70 odličnih receptov za žar. Za najbolj zveste pa je tu še nagradna igra. V rubriki vas vedno čakajo še skrivni nasveti, s katerimi bodo vaši pikniki letos najboljši.