Zakaj so bučke tako dobre za zdravje

27. 6. 2016
Deli
Zakaj so bučke tako dobre za zdravje (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Bučke so zelo bogate s hranljivimi sestavinami, obenem pa niso preveč kalorične. Poleg tega, da niso preveč kalorične, bučke tudi zelo dobro vplivajo na človeški organizem. Kako? Preverite!

Začnimo od začetka: bučke ohranjajo vitko postavo, izboljšujejo koncentracijo, umirjajo živce, krepijo mišice in srce. Vplivajo na izločanje vode in škodljivih snovi iz telesa. Čeprav imajo manj vode od kumaric, vsebujejo več vitaminov in mineralov. Popularne so tudi zato, ker imajo na pretek vitamina C, kalij, kalcij, fosfor in selen. Izboljšujejo prebavo, priporočajo se kot popoln dodatek z ribo in mesom.

Kot zdravilo

Malo ljudi ve, da bučke lahko prispevajo k zdravljenju astme in imajo močna protivnetne lastnosti in pomagajo v preprečevanju paradontoze, uporabljajo se tudi v borbi proti drugim vnetjem. Semena iz te zelenjave pomagajo pri odstranjevanju kapilar, učinkovite so pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Zmanjšujejo tudi nevarnost pojava multiple skleroze.

Laboratorijske raziskave so ugotovile, da imajo fitonutrienti v soku bučk lastnosti, ki delujejo proti raku, ker preprečujejo mutacijo celic. Ekstrakti bučk zmanjšujejo simptome benigne hipertrofije prostate, s tem, da se ta učinek krepi v kombinaciji z drugo zelenjavo.

Prehranska vrednost

Energijska vrednost 100 g surovih bučk z lupino znaša 16 kcal/69 kJ. Od tega imajo bučke 3,4 % ogljikovih hidratov, 1,2 % proteinov in 0,2 % maščob.

Od mineralov vsebujejo manjše količine mangana, magnezija, fosforja, bakra, železa, cinka in kalcija. Ko se govori o vitaminih, poleg vitamina C vsebujejo tudi v manjših količinah vitamine B-kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensko in folno kislino, piridoksin, prav tako tudi vitamin K. Sveže bučke v 100 g vsebujejo 1,1 g dietetičnih vlaknin in 2,2 g glutena.

Poskusite:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord