Zdrava malica za vašega otroka: Ste že malo brez idej? Naj vam pomagamo!

Zdrava malica za vašega otroka: Ste že malo brez idej? Naj vam pomagamo! (foto: profimedia) profimedia
24. 1. 2021

Koliko kalorij naj zaužije otrok? Učenec tretjega razreda naj bi vsak dan zaužil približno 7,536 kilojoulov ali 1800 kalorij. Delež malice ne bi smel preseči 942,030 Joulov kar je 225 kalorij (s polnozrnatim kruhom lahko malce več).

  • Idealna malica za vašega otroka

Koliko kalorij naj zaužije otrok? Učenec tretjega razreda naj bi vsak dan zaužil približno 1800 kalorij. Delež malice ne bi smel preseči 942,030 joulov (225 kalorij). Če otrok doma ne zajtrkuje ali pa zelo malo, je lahko šolska malica bolj hranljiva.

profimedia
  • Za boljšo koncentracijo

Polnozrnati kruh priskrbi energijo, korenje in redkvice pa vitamine.

  • Kalorična bomba

Otroci postanejo zaradi čokolade in gotovih jedi utrujeni - in še prekomerno težki!

  • Izognite se kaloričnim pastem

Ko se prikrade lakota: presta vsebuje le 3 grame maščob, rogljiček pa s 16 grami lepo »obloži« trebušček.

profimedia

 Hamburger ima manj maščob kot hrenovka - v kombinaciji z žemljico, paradižnikom, solato in govejim mesom pa ponuja dobro razmerje hranilnih snovi. To velja za domači burger, ki ga pripravite sami in ne tistega iz restavracije s hitro prehrano.

 Idealen začetek dneva: porcija kosmičev z medom zagotovi energijo za celotno dopoldne. Porcija koruznih kosmičev pa vsebuje dnevno priporočljivo količino sladkorja!

Kdo bi si mislil: 100 g piškotov v obliki črk ima 10-krat manj maščob in kalorij kot enaka količina maslenih piškotov.

 Če že morate pojesti nekaj sladkega, potem si privoščite indijančka. V nasprotju s čokoladico ima le 3 grame maščobe. Še vedno pa bo boljše domače pecivo.
  •  Polnozrnata žemljica s puranjimi prsmi, paradižnikom in solato poskrbi za 50 odstotkov več energije, toda za 70 odstotkov manj maščob kot toast s salamo.

  • Surova šunka je zdrava alternativa mortadeli, za izdelavo katere porabijo 50 odstotkov govejega in svinjskega mesa in 25 odstotkov maščobnega tkiva.

  • 100 gramov slanih paličic vsebuje 0,5 grama maščobe - enaka količina arašidov s skoraj 50 grami maščobe pokrije skoraj celotno dnevno potrebno po maščobah!

Preberite še: Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom ali Recepti: 4 preproste jedi s puranjim mesom