Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom

Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom (foto: profimedia) profimedia
9. 1. 2021

Kuskus je tradicionalna jed severne Afrike, uveljavil pa se je tudi v evropski kuhinji. V kombinaciji z zelenjavo je kuskus odlično in lahko kosilo. Za piko na i si lahko zraven spečete še kos piščanca.

Zelenjavni kolač s kuskusom
profimedia

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 majhen strok česna
  • 1/8 l zelenjavne juhe
  • 100 g nemastnega svežega sira
  • 1 žličko timijana, sol, poper
  • 100 g kuskusa (instant)
  • 150 g brstičnega ohrovta (ali graha)
  • 200 g korenja
  • 100 g gob (na primer jurčkov)
  • 125 g češnjevega paradižnika
  • 1 večje jajce
  • 1 žličko jedilnega škroba

Postopek:

Česen iztisnite k 100 ml juhe, tej pa nato dodajte še gladko umešan svež sir s timijanom. Omako začinite s soljo in poprom ter jo zavrite.

Kuskus pripravite po navodilih z embalaže. Po preteku namakanja odlijte odvečno vodo in kuskus porazdelite po tortnem modelu.

Očistite ohrovt, ga zrežite na tanke trakove in blanširajte v vreli vodi približno 2 minuti. Korenje olupite, ga očistite in zrežite na rezine. Nato ga v isti vodi blanširajte približno 1 minuto. Gobe očistite in jih zrežite na tanke rezine. Paradižnike operite in jih prepolovite. Pečico segrejte na 180 stopinj.

V ponvi segrejte preostalo juho. Na njej podušite gobe, jih začinite in nato porazdelite po kuskusu. Po vrhu porazdelite še korenje in ohrovt ter paradižnike.

Stepite jajca, jih razžvrkljajte s škrobom in vse skupaj primešajte omaki iz svežega sira. Prelijte po kolaču in ga približno 45 minut pecite v pečici, da se obarva lepo zlato rjavo.

Na osebo približno 2702 KJ (646), beljakovine: 46 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 89 g.

Preberite še: Veganske polnjene paprike ali 10 zdravilnih lastnosti medu