10 zajtrkov brez sladkorja za pravilen začetek dneva

10 zajtrkov brez sladkorja za pravilen začetek dneva (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2017

V enem dnevu pojemo veliko več dodanega sladkorja, kot ga v resnici potrebujemo. Ker se po jutru dan pozna, ga začnite z okusnimi zajtrki, pri katerih ne boste pogrešali dodatnih sladil.

1. Palačinke: Točno tako, tudi palačinke so lahko zdrav zajtrk. A tokrat v gladko maso zmešajte le jajca in banano. Zaradi slednje ne boste potrebovali dodatnih sladil, lahko pa dodate oreščke ali sadje po okusu. Z banano pripravite tudi te štiri sladice.

2. Mafini: Če ste po naravi sladkosnedi, vam bo recept precej všeč. Mafine pripravite iz jajc, sadja in kosmičev, specite in pred vami je zajtrk za en ali dva dni (lahko jih pojeste tudi za malico).

3. Kvinoja: Zajtrk v kozarcu vsebuje kuhano kvinojo, grški jogurt, banane in jagodičje. Vse sestavine v plasteh stresite v kozarec in poskusite. Od zdaj naprej boste vedno našli čas za zajtrk.

4. Jogurtova skleda: Ljubitelji jogurtov na vse načine, pozor: v skledo dajte kokosov naravni jogurt brez dodanega sladkorja, maslo iz oreščkov (tisto, ki vam je ljubše) in sezonsko sadje ali jagodičje. Premešajte in se posladkajte.

5. Puding: Zvečer zmešajte mango, kokosovo mleko in chia semena. Ko boste odprli oči, bo zajtrk že pripravljen. Zahvaljujoč mangu, ne boste rabili dodanega sladkorja. Ljubitelji kakija pa preizkusite kakijev puding.

6. Energijske ploščice: Lahko so odličen zajtrk ali malica za na pot. Uporabite maslo iz oreščkov (brez dodanega sladkorja) ali jabolčno čežano (tudi brez sladkorja). Vmešajte kosmiče in sadje po okusu. Tu imate nešteto možnosti, da se poigrate z okusi. 

7. Prosena kaša: Tokrat ji dodajte pečeno banano, datlje in rozine. Kako vse skupaj pripravite, izveste tukaj. 

8.Rjav riž: Riž je lahko priloga pri kosilu ali glavna jed zajtrka. Dodajte mu jajca na oko, avokado in druge (zdrave) stvari, ki si jih radi privoščite. Začinite po okusu, a ne pretiravajte.

9. Jajca: Pripravite kvinojo, ki ji dodate zelenjavo in sir. Na vrh dajte jajca na oko in postrezite toplo. Ko se bodo okusi mešali v vaših ustih in razvajali brbončice, ne boste pogrešali sladkorja.

10. Popečen kruhek: Na popečen kruh s semeni položite kose avokada, jajce na oko in skuto. Zagrizite v zajtrk in uživajte. Ker boste hoteli pojesti še en (ali dva ali tri) kos, že kar takoj pripravite več porcij.

Preberite tudi: