3 top recepti s paradižniki: italijanska omaka z baziliko, polnjeni paradižniki in mediteranska pita

3 top recepti s paradižniki: italijanska omaka z baziliko, polnjeni paradižniki in mediteranska pita (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2020

Si lahko predstavljate poletje brez paradižnika? V solati, pri solati, narezan s soljo, s kumarami, s papriko, v omaki ... Ojoj, paradižnik je popolna poletna hrana, ki reši vsako kosilo.

Najprej nekaj idej za lahka poletna kosila s paradižnikom

Grška ali pastirska solata

profimedia

Glavna in najbolj popularna solata grške kuhinje je sestavljena iz paradižnikov, kumare, čebule, olive (vrsta kalamata) in feta sira (ovčji) Po navadi se doda še narezana paprika ali kapre. Solata se začini s soljo, poprom, origanom (grškim) in olivnim oljem. V Grčiji pravijo, da so to vrsto solate v preteklosti jedli pastirji za zajtrk ali kosilo.

Solata caprese

profimedia

Preprosta a odlična solata prihaja iz mitskega otoka Capri, ki se nahaja pred neapeljsko obalo. Solata je tako kot pica margerita sestavljena iz barv italijanske zastave (rdeča, bela, zelena) se pravi paradižnik, mocarela (bivolja), bazilika ter sol in olivno olje.

Gaspačo

profimedia

Gaspačo je andaluzijska (španska) osvežilna presna hladna juha, katere osnova je paradižnik. V juhi so še kumare, paprike, dobro oljčno olje in česen. Začinimo s soljo, poprom in tudi kisom. Kot dodatek se doda sveže narezana zelenjava, pršut in bel kruh.

Testenine z omako iz svežih paradižnikov z baziliko

profimedia

Recept za omako

Potrebujete čim bolj okusne - mesnate in rdeče -  paradižnike, ki cele skuhate v vreli vodi. Skuhane paradižnike olupite in pretlačite. Istočasno na vročem olivnem olju podušite stroke česna in liste sveže bazilike (dodate lahko tudi poper ali čili).

Ko česen in bazilika izpustita sok in vonjave, ju odstranite iz kozice ter dodajte paradižnikov pire. Kuhajte nekaj minut, nato dodajte sveže, ne še čisto skuhane testenine, malo vode v kateri so se testenine kuhale ter kuhajte še minutko ali dve, da se testenine napijejo omake. Dodajte olivno olje ali maslo (lahko tudi oboje), svežo baziliko ter parmezan.

Polnjeni paradižniki

profimedia

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 velike ali 8 majhnih paradižnikov
  • 2 šalotki (olupljeni in drobno sesekljani)
  • 80 g trakov šunke
  • 6 žlic olivnega olja
  • 50 g odmrznjenega graha
  • 1 žlico sesekljane bazilike
  • 160 g kuhanih makaronov
  • 100 ml smetane
  • 80 g sira
  • 80 g drobno nastrganega parmezana
  • morsko sol, sveže mleti poper

Paradižnike operite in jih obrišite. Nato jim vodoravno odrežite pokrove. Z žličko izdolbite meso ploda. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem popražite šalotke in šunko. Ves čas mešajte in vse skupaj zlato popražite na srednji temperaturi.

Dodajte izdolbene dele paradižnikov, grah, baziliko, kuhane testenine in smetano. Vse skupaj naj nekaj časa lahno vre, nato pa dodajte obe vrsti sira. Nekaj sira prihranite za konec. Mešanico začinite s soljo in poprom. Dobro premešajte in postavite vstran.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Lahno namastite model. Paradižnike nadevajte z mešanico in jih postavite v model. Potresite s sirom in jih nakapajte s preostalim olivnim oljem.

V pečici jih pecite približno 15 minut. Postrezite s svežo solato.

Mediteranska pita s paradižniki

profimedia

Za 9 kosov potrebujete:

  • 100 g parmezana v kosu
  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 50 g rukole
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • 8 velikih paradižnikov
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g smetane
  • nariban muškatni orešček

Parmezan naribajte. V testo zgnetite moko, maslo, beljak, noževo konico soli in 75 g parmezana. Testo zavijte v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Paradižnike oplaknite in jih zrežite na rezine. Zmešajte kislo smetano, preostala jajca in preostal rumenjak. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Testo razvaljajte na pomokani delovni površini (30 x 22 cm), ga položite v namaščen pekač (28 x 20 cm) in privzdignite robove. Po testu najprej porazdelite rezine paradižnikov, nato jajčno kremo in vse skupaj potresite s preostalim parmezanom. Pito pecite približno 35 minut. Po koncu peke jo 5 minut pustite še v izklopljeni pečici.

Rukolo oplaknite, jo otresite do suhega in jo po potrebi natrgajte na manjše kose. Pred serviranjem jo potresite po piti.

Čas priprave: 60 minut + hlajenje 30 minut.

 

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri