Čas za sladico: Okusen smuti s kakavom

Čas za sladico: Okusen smuti s kakavom (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2019

Ko vam zapaše sladko, si naredite zdrav slasten napitek, po katerem ne boste potrebovali nezdravih sladic. 

Sladkosnedi ali ne, zagotovo se zavedate, da sladkor za telo ni zdrav in lahko pusti zelo slabe posledice na zdravju. Kaj torej storiti, ko se vam zahoče kaj sladkega? Bi se morali sladicam popolnoma odpovedati? Na srečo ne, saj si lahko pripravite nekaj zdravega in slastnega hkrati. 

Najprej pa poglejmo, kaj se zgodi, ko v telo vstopi sladkor. Prvi del telesa, ki ga sladkor napade, so zobje ter dlesni. Sladkor se v kombinaciji z bakterijami v slini spremeni v kislo spojino, ki razžira zobno sklenino. Tekom celotnega procesa je adrenalni sistem zaradi tako visokega vnosa sladkorja sklepal, da je bilo telo podvrženo silovitemu stresu. Na to se odzove z obrambnim mehanizmom, in sicer tako, da začne izločati kortizol in epinefrin, kar povzroči povečan srčni utrip in prekomerno znojenje.

Krvni tlak je že povišan, prekomerni vnos sladkorja pa je povzročil izločanje dopamina v možganih, kar poznamo tudi kot ti. »sugar high«. Evforija bo hitro začela popuščati, kar bo tlakovalo pot padcu ravni sladkorja v krvi. Raven hormonov in inzulina je še vedno visoka, ker se poskušajo spopadati s sladkorjem, zato začne raven sladkorja v krvi neizogibno padati. Nastopita zaspanost in razdražljivost, potem pa pride do sladkornega »mačka« v obliki glavobola.

Imamo nekaj namigov, kako boste na naraven način uravnavali sladkor v krvi: 
 • Obroke raje pripravljajte doma, večerja zunaj pa naj bo izjema. Nadzorujte, kaj postavite na krožnik. 

 • Osredotočite se na aerobno vadbo kot je tek, saj v krajšem času porabite glukozo kot gorivo, kot pri anaerobni vadbi, kjer lahko uravnavanje sladkorja traja še ure in ure. 

 • Zjutraj so ravni določenih hormonov višje, da se telo prebudi. Takrat se dvignejo tudi ravni krvnega sladkorja, zato ne želite pojesti zajtrka z veliko škroba, ki bo še dodatno dvignil raven sladkorja.

 • Ko ste pod stresom, se sprosti velika količina hormonov, telo pa proizvede več glukoze. Najdite aktivnost, ki vas sprosti v nekaj minutah.

 • Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, upočasnijo absorbcijo sladkorja v telesu in s tem preprečijo, da bi se krvni sladkor na hitro povečal, kot se to zgodi, če pojeste kaj sladkega.  

smuti

Ko vam zapaše nekaj sladkega, si torej pripravite zdravo različico svoje najljubše sladice ali napitek, za katerega  potrebujete le nekaj minut. 

Za kakavov smuti pripravite: 
 • 400 ml mandljevega mleka

 • 2 žlici kakava (nesladkanega)

 • 2 žlici ovsenih kosmičev

 • 1/2 banane

 • 1 žlico mandljevega masla

 • naribano temno čokolado in kokosovo moko za posip

Sestavinte stresite v mešalnik in zmešajte do gladkega. Če želite, da bo napitek mrzel in osvežilen, dodajte led. Po vrhu posipajte koščke temne čokolade in kokos ter uživajte. Pa dober tek!