Čokoladna torta brez moke in sladkorja, ki vas bo navdušila

Čokoladna torta brez moke in sladkorja, ki vas bo navdušila (foto: Profimedia) Profimedia
24. 12. 2022

Čeprav je ta čokoladna torta brez moke in sladkorja, bo ljubitelje zdravih sladic, čokolade in lešnikov, gotovo navdušila. 

Sestavine za biskvit:   
  • 4 jajca   
  • Sladilo stevia (po okusu) 
  • 1 dl limoninega soka (lahko tudi zamrznjenega)   
  • 2 žlici ruma  
  • 2 dcl kisle smetane
  • 200 g fino mletih mandljev ali lešnikov 
  • pecilni prašek  
  • 1,5 žlice psiliuma v prahu
  • 50 g kakava  
  • lupina 1 bio limone
Sestavine za kremo:
  • 125 g masla
  • 3 velike žlice mešanice stevije (2-krat slajša od sladkorja) 
  • 100 g kakava   
  • 2 žlici ruma  
  • 1 jajce   
  • 2 žlici vode ali mleka  
  • 1 vrečka burbonske vanilije
  • 2 žlici mletih praženih lešnikov
Sestavine za preliv:
  • 2 dcl sladke smetane
  • 200 g čokolade (vsaj 70 odstotkov kakava)
  • pol žličke cimeta
Priprava biskvita:

Najprej iz beljakov stepete sneg, nato še iz rumenjakov, ki jim pomešate sladilo stevia. Dodajte rum, kislo smetano, moko iz orehov, pomešano s pecilnim praškom, psilium v ​​prahu, kakav in limonino lupinico. Dobro premešajte, dodajte sneg in vse skupaj zmešajte v zmes.  Zmes vlijte v predhodno namaščen model za torte in pecite približno 5 minut v pečici, ogreti na 200 °C, nato temperaturo znižajte na 180 °C in pecite približno 40 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec, s katerim preverite testo, ostane suh.

Priprava kreme:

Penasto zmešajte maslo, stevio, kakav in rum, nato dodajte jajce, vodo in burbonsko vanilijo. Ko nastane gladka zmes, vanjo zmešajte še lešnike, dobro premešajte in postavite počivat za nekaj minut v zmerno hladen prostor. 

Preliv:

Smetano, cimet in nalomljeno čokolado kuhajte na pari, da se stopi, vendar ne zavre. Ko se čokolada v kremi povsem zmehča, jo zmešajte v gosto zmes in pustite stati na štedilniku. Pečen biskvit previdno vzamete iz modela in ga, ko se nekoliko ohladi, vodoravno prerežite pol.

Če želite večjo sočnost in aromo, na polovičke nakapajte limonin sok pomešan z malo ruma. Na dno položite biskvit, po sredini namažite kremo, nato pa torto prekrijte z drugo polovico in prelijte s čokoladnim prelivom ter okrasite z praženimi lešniki ter uživajte v čokoladni mojstrovini. 

Preverite še: To sadje in zelenjava ima več vitamina C kot pomaranča (jih jeste redno?)