Danes si privoščite sladico: sočen borovničev drobljenec, ki ga zna pripraviti vsak

8. 2. 2023
Deli
Danes si privoščite sladico: sočen borovničev drobljenec, ki ga zna pripraviti vsak (foto: Profimedia)
Profimedia

Kot veliki oboževalci sladic skrbimo, da se v rubriki vedno znajde kakšen nov recept. Tokrat bomo delali drobljenec, ki ga morate poskusiti! 

Se bojite, da se boste zaradi sladic zredili? No, če jih pripravite sami, je strah odveč, saj lahko nadzorujete sestavine, zmanjšate količino sladkorja ali ga nadomestite z drugimi sladili. Sladice si še vedno privoščite v omejeni količini, vendar ni strahu, da bi škodovale vaši prehrani. 

Skrivnost hujšanja ni v prepovedovanju, ampak v iskanju ravnotežja med tem, kar imate radi in med zdravimi obroki. Zato bomo danes sami pripravili sladico. En kos si privoščite že po kosilu. 😉

Sladica vsebuje borovnice, ki so zelo zdrave, nasitne in vsestranske. Vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin ter so bogat vir antioksidantov. Naše celice namreč nenehno oblegajo toksične oblike kisika. Uničujoča oksidacijska moč  povzroča vrsto škodljivih stanj v organizmu, med drugim:

  • sklerozo in mašenje žil, 
  • spreminja zdrave celice v rakave, 
  • pospešuje okvare sklepov ...

Snovi, ki naš organizem varujejo pred temi škodljivimi oksidanti, so antioksidanti – z njihovo pomočjo telo ohranja zdravo ravnotežje. 

Skočimo k receptu!

Pripravite sestavine: 

Drobljenec: 

  • 150 g ovsenih kosmičev
  • 180 g večnamenske moke
  • 100 g kokosovega sladkorja
  • ščep pecilnega praška
  • ščep soli
  • ščep cimeta
  • 175 g kokosovega olja 

Nadev: 

  • 2 žlici koruzne moke
  • 1 žlica limoninega soka
  • 150 g borovničevega džema
  • 400 g svežih borovnic

Segrejte pečico na 190 stopinj in pripravite pekač. 

V večji posodi zmešajte ovsene kosmiče, moko, pecilni prašek, sladkor, cimet in sol. Dodajte olje in pregnetite sestavine z rokami, da dobite maso. 

Dve tretjini mase stresite na pripravljen pekač, jo enakomerno razporedite in pritisnite ob dno. Postavite v pečico in pecite 15 minut, da rob postane zlatorjav. 

Za nadev naredite pasto iz limoninega soka in koruzne moke. Vmešajte džem in nato še borovnice. Nadev z žlico razporedite po pečenem drobljencu. Po vrhu posujte preostalo maso od drobljenca, ki ste jo naredili na začetku. 

Postavite v pečico za 25 do 30 minut, da se drobljenec po vrhu zapeče, nadev pa brbota. Pustite, da se drobljenec malce ohladi, potem ga razrežite na kocke in postrezite. 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?