Poleti si privoščite osvežilne obroke, ki pa naj vas vseeno nasitijo, da ne boste posegali po sladkem.
Oreščki so odličen rastlinski vir beljakovin, bogati so z vlakninami, antioksidanti, vitaminom E in selenom. Znani so tudi po veliki vsebnosti zdravih maščob (omega 3 maščobnih kislin), ki znižujejo slab holesterol in so ključne za zdravo delovanje nekaterih procesov v telesu. Pest oreščkov na dan bi nam zato vsekakor moralo preiti v navado. S spodnjim receptom boste zagotovo zaužili dovoljšnjo mero oreščkov.
- Še prej pa preverite, zakaj bi morali oreščke namakati
Sedaj pa k receptu. Potrebovali boste naslednje sestavine:
- 1 skodelico borovnic
- 1 skodelico vode
- 3 žlice orehov
- 3 žlice mandljev
- 3 datlje
- 3 žlice bučnih semen
- 1 žlica rozin
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica pomarančnega soka (sveže iztisnjenega)
- 3 skodelice grškega jogurta
- ščep kardamoma
- ščep soli
- ščep cimeta (ali 1 žličko, če ste ljubitelj cimeta)
Zmiksajte ½ skodelice borovnic in zmes prelijte v ponev. Dolijte vodo in kuhajte 15 minut na zmernem ognju. Začinite s kančkom soli in ohladite.
Ko čakate, da se omaka ohladi, dajte v posodo mandlje, datlje, orehe in bučna semena ter jih zmešajte z oljem, kardamomom, cimetom in kančkom soli (to mešanico pripravite posebej in jo prelijte čez oreščke). Vse skupaj nato zložite na pladenj in za 6 minut postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj.
Vzemite iz pečice, stresite v posodo in primešajte pomarančni sok ter rozine.
Potem je na vrsti sestavljanje sladice. V kozarec po želenem vrstnem redu dajte plasti: 1 plast grškega jogurta, 1 plast borovničeve omake, 1 plast oreščkov. Dodajajte plasti, dokler vam ne zmanjka sestavin, ali naredite več kozarcev.
Hranite v hladilniku največ 2 dni. Najbolje pa bo, da pojeste sveže.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?