Poletna sladica ali zajtrk v lončku: grški jogurt z oreščki in borovničevo omako

Poletna sladica ali zajtrk v lončku: grški jogurt z oreščki in borovničevo omako (foto: unsplash) unsplash
4. 7. 2020

Poleti si privoščite osvežilne obroke, ki pa naj vas vseeno nasitijo, da ne boste posegali po sladkem.

Oreščki so odličen rastlinski vir beljakovin, bogati so z vlakninami, antioksidanti, vitaminom E in selenom. Znani so tudi po veliki vsebnosti zdravih maščob (omega 3 maščobnih kislin), ki znižujejo slab holesterol in so ključne za zdravo delovanje nekaterih procesov v telesu. Pest oreščkov na dan bi nam zato vsekakor moralo preiti v navado. S spodnjim receptom boste zagotovo zaužili dovoljšnjo mero oreščkov. 

Sedaj pa k receptu. Potrebovali boste naslednje sestavine:
  • 1 skodelico borovnic
  • 1 skodelico vode
  • 3 žlice orehov
  • 3 žlice mandljev
  • 3 datlje
  • 3 žlice bučnih semen
  • 1 žlica rozin
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica pomarančnega soka (sveže iztisnjenega)
  • 3 skodelice grškega jogurta
  • ščep kardamoma
  • ščep soli
  • ščep cimeta (ali 1 žličko, če ste ljubitelj cimeta)

Zmiksajte ½ skodelice borovnic in zmes prelijte v ponev. Dolijte vodo in kuhajte 15 minut na zmernem ognju. Začinite s kančkom soli in ohladite. 

Ko čakate, da se omaka ohladi, dajte v posodo mandlje, datlje, orehe in bučna semena ter jih zmešajte z oljem, kardamomom, cimetom in kančkom soli (to mešanico pripravite posebej in jo prelijte čez oreščke). Vse skupaj nato zložite na pladenj in za 6 minut postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj. 

Vzemite iz pečice, stresite v posodo in primešajte pomarančni sok ter rozine. 

Potem je na vrsti sestavljanje sladice. V kozarec po želenem vrstnem redu dajte plasti: 1 plast grškega jogurta, 1 plast borovničeve omake, 1 plast oreščkov. Dodajajte plasti, dokler vam ne zmanjka sestavin, ali naredite več kozarcev. 

Hranite v hladilniku največ 2 dni. Najbolje pa bo, da pojeste sveže.