Prazniki brez sladic ne bi bili enaki, zato v vašo zbirko dodajamo še naš recept za odlično brusnično pito.
Ker vemo, da je težko držati prste in nos od vseh sladic, ki v prazničnih dneh krasijo mizo, bomo malce pomagali z nasveti, kako vseeno ostati fit in preprečiti prenajedanje.
Eden od trikov je, da med eno in drugo sladico vedno spijete nekaj požirkov vode. S tem boste zmanjšali lakoto in pojedli manj, kot bi sicer. Preden se odpravite od doma na praznično kosilo ali večerjo, že prej pojejte nekaj zdravega. To je lahko prigrizek ali večji obrok. Ko pa ste že na zabavi in se naokrog sprehajate s krožnikom, polovico napolnite z zdravimi jedmi, druga polovica pa naj ostane za sladke pregrehe.
Zagotovo pa poskrbite, da se v vaši kuhinji znajdejo bolj zdrave različice sladic, po katerih ne boste imeli slabe vesti, prvi novoletni trening pa ne bo nič slabši. Ravno prava za to je brusnična pita.
Potrebujete naslednje sestavine:
Za nadev:
- 600 g brusnic
- ¾ čajne žlice pomarančne lupinice
- 1 skodelico (toplega) medu
- 1 žlico sveže stisnjenega pomarančnega soka
- ¼ skodelice moke
- ščep soli
- ščep muškatnega oreščka
- ¾ čajne žlice cimeta
- ½ olupljene in razrezane hruške
Za pito:
- 1 jajce
- 2 žlici kremnega sira
- 1 žlico vode
- podlago za pito *
Za posip:
- 1 skodelico ovsenih kosmičev
- 1 skodelico moke
- ½ skodelice medu
- ščep soli
- ščep cimeta
- 2 žlici masla za peko
Najprej naredite podlago za pito. V mešalniku zmešajte 10 skodelic navadne moke in sol. Dodajte eno skodelico masla za peko in ponovno premešajte. Počasi prilivajte eno skodelico vode in oblikujte testo, ki ga razdelite na dva enaka dela. Oboje ovijte v folijo in dajte v zamrzovalnik.
Medtem ko čakate, naredite nadev za pito. V posodi zmešajte 300 g brusnic, pomarančno lupinico, pomarančni sok in med. Na zmernem ognju kuhajte 15 minut, tako da se vse sestavine lepo združijo.
Nato segrejte pečico na 200 stopinj in iz zamrzovalnika vzemite polovico testa. Na pomokani mizi ga razvaljajte v krog oziroma v obliko pekača, v katerem boste naredili pito. Položite ga v pekač in previdno potapkajte testo po vseh kotih. Potem razvaljajte še drugo polovico in naredite debel rob. Odrežite odvečne dele, ki gledajo čez. Vse skupaj postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
Ko je testo ohlajeno, ga vzemite iz zamrzovalnika, prekrijte s folijo, postavite v pečico in pecite približno 25 minut, oziroma toliko, da je dno svetlo rjavo.
Medtem naredite preliv za po vrhu pite. Zmešajte ovsene kosmiče, moko, med, sol in cimet. Na koncu z rokami vmešajte še maslo.
Dokončajte nadev. V veliki posodi zmešajte med, moko, sol, muškatni orešček in cimet. Dodajte preostanek brusnic, kose hruške in ohlajeno mešanico nadeva, ki ste jo prej pokuhali. Vse skupaj dobro zmešajte.
Sedaj je čas, da sestavite pito. Najprej uporabite metlico, s katero boste po podlagi za pito namazali kremni sir. V manjši posodi razžvrkljajte jajce in dodajte vodo ter z mešanico premažite robove. Vlijte nadev in ga potresite s prelivom, vendar na sredini pustite majhen krog, ki ga ne posipate.
Pito postavite v pečico in pecite med 60 in 70 minut, tako da je nadev povsem tekoč, testo in preliv pa zlato-rjava. Po potrebi med peko prekrijte robove pite (če postanejo preveč rjavi). Preden pito postrežete, naj se hladi vsaj eno uro.
- Preverite še 5 znanstveno dokazanih načinov, kako lahko čokolada izboljša vašo vadbo ali pa Med letošnjimi prazniki si privoščite malo bolj zdrave sladice
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič