Recept: Jabolčni "cheesecake" brez pečenja (na bolj zdrav način)

Recept: Jabolčni "cheesecake" brez pečenja (na bolj zdrav način) (foto: profimedia) profimedia
22. 10. 2022

Ste za popoldansko sladico? Mi tudi! Pripravite jo sami doma iz jesenskega sadeža: jabolka. 

Ko si zaželite sladice, je vedno najboljša ideja, da jo pripravite kar sami doma. Tako boste lahko nadzorovali sestavine in dodali manj sladkorja, ali pa ga nadomestili z drugimi sladili. Tokrat bomo pripravili nekakšno jesensko tortico, saj so tudi jabolka zaščitni del jeseni. 

Preverite tudi:

Ste vedeli vse to o jabolkih? 

1. Eno jabolko vsebuje vlaknine, vitamin C, kalij, vitamin K in baker. Dobili boste še vitamine E, B1 in B6. Jabolko je močan vir antioksidantov, natančneje polifenolov. Antioksidanti varujejo celice pred prostimi radikali, ki bi lahko prispevali k razvoju kroničnih bolezni. 

2. Jabolka naj bodo na vašem jedilniku, če želite izgubiti kakšen kilogram, saj vsebujejo vlaknine in vodo, kar vas bo nasitilo za nekaj časa. Privoščite si jabolko za malico. 

3. Zaradi pektina, ki je tip vlaknine, so jabolka dober prebiotik, kar pomeni, da skrbi za dobre bakterije v črevesju in je zato odlično živilo za prebavo. 

4. Jabolka naj bi nekaj dobrega naredila tudi za srce in zmanjšala tveganje za bolezni kot je diabetes. 

Sedaj pa k receptu! 

Pripravite sestavine za najboljši jabolčni cheesecake: 
Posip: 
  • 2 olupljeni jabolki, razrezani na kocke
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • sok polovice limone
  • ščep cimeta
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep soli
Podlaga: 
  • 1 škatla navadnih piškotov
  • 6 žlic masla
Nadev: 
  • 400 ml kondenziranega mleka
  • 200 g kremnega sira
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta

Tokrat bomo začeli v obratnem vrstnem redu, torej pri posipu, ki bo prišel čisto na vrhu vašega cheesecaka. V ponvi segrejte maslo in nanj dajte jabolka, javorjev sirup, začimbe in sok limone. Premešajte in segrevajte, dokler jabolka ne postanejo mehka in rahlo rjava. 

Potem pripravite podlago: zdrobite ali zmeljite piškote (za začetek dajte 8 piškotov, potem jih dodajajte po potrebi). Ko so zmleti v prah, jim dodajte maslo, da dobite gosto zmes, ki jo boste z žlico pritisnili ob dno pekača, v katerem boste pripravljali sladico. 

Nazadnje še nadev: v posodi zmešajte mleko, kremni sir, sok limone in vanilijo, da nastane gladka mešanica brez grudic. Vlijte čez enakomerno plast piškotov. 

Na vrh razporedite mešanico za posip, ki ste jo pripravili na začetku in vse skupaj postavite v hladilnik za 4 ure ali več. 

Dober tek!