Recept: slastne bananine tablice iz samo 4 sestavin!

Recept: slastne bananine tablice iz samo 4 sestavin! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2022

Kaj je boljšega kot že pripravljen zajtrk, ki ga lahko vzamete kar s seboj? 😀 Imamo slasten recept!

Jutra so lahko čudovit del dneva, če jih le znate takšne narediti. Z nekaj rutine, vztrajnosti in potrpežljivosti vam to lahko uspe. 

Če še nimate posebne jutranje rutine, je skrajni čas, da si jo ustvarite. V njej naj bo zagotovo čas tudi za zajtrk, pa za pregled tega, kar vas čaka, nekaj minut za sproščanje in predvsem zadosti minut, da se uredite in pripravite na delo. Tako boste v dan zakorakali precej mirno, z odličnim zajtrkom pa se boste že zvečer veselili jutra. 

Naj vas prepričamo, da je zajtrk nujen del vašega jutra: 
  • Svoje telo napolnite z energijo in ga pripravite na dan. 
  • Zdrav zajtrk vas bo nasitil do malice ali kosila, zato boste jedli manj nezdrave hrane. 
  • Uživanje zajtrkov lahko pomaga pri izgubi teže (zaradi prejšnjega razloga). 
  • Ljudje, ki jedo zajtrk, navadno živijo bolj zdravo, kot tisti, ki zajtrka nikoli ne uživajo. 

Če obožujete banane, poskusite še: 

Sedaj pa je tu recept! 

Bananine tablice iz 4 sestavin

Potrebujete: 

  1. 6 banan
  2. 400 g ovsenih kosmičev
  3. 1 čajno žličko cimeta 
  4. 2 žlici vode

Najprej segrejte pečico na 200 stopinj. 

V večji posodi olupite banane in jih dobro pretlačite z vilicami. Potem primešajte ovsene kosmiče, cimet in vodo ter ponovno premešajte z vilico ali žlico. Nastati mora precej gosta masa. 

Maso vlijte v pekač, ki ga obložite s peki papirjem. Maso rahlo pritisnite ob dno z žlico. Pecite med 20 in 25 minut. 

Ko je pečeno, pustite 10 minut zunaj, da se ohladi in boste lahko razrezali na poljubno velike tablice. Hranite v dobro zaprti posodi na sobni temperaturi nekaj dni, lahko pa tablice tudi zamrznete. Primerne so tudi kot zdrava malica namesto čokoladice iz trgovine. 

*Nasvet za sladkosnede: Če želite, lahko na vodni kopeli segrejete temno čokolado in vanjo potopite nekaj bananinih tablic. Zložite jih na krožnik in postavite v hladilnik, da se čokolada strdi. Hranite v hladilniku. 

Banane so izjemno hranljive! 

Vsebujejo vlaknine, vitamin C, bakter, kalij, magnezij, baker in še nekaj drugih snovi, ki jih vaše telo še kako potrebuje. Odlične so takrat, ko vam upade krvni sladkor in potrebujete zdrav prigrizek. Podpirajo zdravo prebavo in so polne antioksidantov, ki med drugim preprečujejo nastanek kroničnih zdravstvenih stanj. Ni jih težko dodati v vašo prehrano, saj pašejo k skoraj vsem sladicam, zajtrkom in večerjam, poleg tega je banana dober prigrizek po vadbi.