Recept za čokoladni "cheesecake", ki ga lahko postrežete tudi za veliko noč

Recept za čokoladni "cheesecake", ki ga lahko postrežete tudi za veliko noč (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

S čokoladno torto nikoli ne boste razočarali svojih gostov in s tem receptom jim boste prihranili še slabo vest, saj je bolj zdrava različica od klasične. 

Sedaj že dobro vemo, da se za uravnoteženo hrano ne rabimo odpovedati sladicam, kajne? Vendar je veliko bolje, da jih pripravimo sami doma, saj tako lahko nadzorujemo sestavine in namesto sladkorja dodamo druga sladila. Vseeno sladice uživajte v zmernih količinah, da ne bodo pokvarile uravnoteženega jedilnika. 

Čokoladna torta ni ravno tradicionalna jed za veliko noč in verjamemo, da boste postregli z vsem, kar se pričakuje od praznično obložene mize. Če boste imeli čas, lahko postrežete tudi s cheesecakom, ki bo verjetno razveselil čisto vse povabljence. 

V torto bomo dali temno čokolado, ki ima kar nekaj prednosti: 

  • Bogate vlaknine v temni čokoladi dajejo občutek sitosti, zato se zmanjša potreba po hrani in drugih sladkih prigrizkih.

  • Antioksidanti krepijo metabolizem, kar pripomore k učinkovitejšemu porabljanju kalorij in maščob.

  • Prisotnost teobromina je odgovorna za mnoge zdrave učinke temne čokolade, tudi tega, da preprečuje in omili kašelj.

  • Znižuje raven »slabega« holesterola. Ker je polna antioksidantov, se bori proti oksidativnim poškodbam.

  • Flavanoli omogočajo pretok večje količine krvi v možgane in spodbujajo kognitivne funkcije ter zavirajo motnje v duševnem razvoju, ki so posledice staranja.

  • Zvišuje raven hormona endorfina, ki je odgovoren za srečne občutke. Zato temna čokolada občutno izboljšuje počutje.

Pojdimo k receptu! 

Čokoladni "cheesecake"

Pripravite sestavine: 

  • 240 g indijskih oreščkov
  • 480 ml mrzle vode
  • 35 g orehov
  • 120 g mandljeve moke
  • 1 žlica medu
  • 12 g nesladkanega kakava v prahu
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
  • 45 ml kokosovega olja

Za nadev:

  • 90 ml vode
  • 1 žlica in pol limoninega soka
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
  • 90 ml mandljevega mleka
  • ščep soli
  • 1 žlica medu
  • 25 g nesladkanega kakava v prahu
  • 100 g temne čokolade (razdrobljene na kose)

Najprej v večjo posodo stresite indijske oreščke in jih prelijte z mrzlo vodo, pokrijte in pustite namakati čez noč. 

S pripravo nadaljujte naslednji dan. Pečico segrejte na 175 stopinj. 

Nasekljajte orehe in jih dajte v posodo skupaj z mandljevo moko in kakavom. Stopite kokosovo olje in vanj stresite vanilijo in med ter dodajte suhi mešanici. Dobro premešajte. 

Potem pripravite pekač in ga obložite s peki papirjem. Vanj razporedite zgornjo mešanico in jo z vilico pritisnite ob tla, da dobite podlago. Postavite v pečico za 10 minut. Potem ohladite. 

Osušite indijske oreščke in jih dajte v mešalnik skupaj z 90 ml vode, limoninim sokom, vanilijo in mandljevim mlekom. Zmešajte v gladko zmes brez koščkov. 

Dodajte sol, med in kakav ter ponovno mešajte. 

Na vodni kopeli stopite koščke temne čokolade. Vmešajte jo v mešanico iz mešalnika. Potem vse skupaj razporedite po prej pečeni podlagi. Postavite v hladilnik za nekaj ur. 

Pol ure prej, preden boste torto postregli, jo vzemite iz hladilnika. Lahko jo prelijete z dodatno stopljeno čokolado ali mletimi oreščki, sadjem ...

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: