Ali vaše telo težko prenaša fermentirane izdelke? Preverite znake

Ali vaše telo težko prenaša fermentirane izdelke? Preverite znake (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

Vemo, da so fermentirani izdelki dobri za zdravo prebavo, pa vendar, ni nujno, da ustrezajo vašemu telesu. Preverite, ali je ljubezen do fermentiranih živil zgolj enostranska. 

Fermentirani izdelki so priporočeni za uživanje zaradi dobrih bakterij, ki skrbijo za ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem sistemu. Fermentirano hrano povezujemo z mnogimi dobrimi posledicami: lahko zmanjša simptome laktozne intolerance, blaži simptome Kronove bolezni, ulceroznega kolitisa, sindroma  razdraženega črevesja, driske ...

Kljub vsem dobrim posledicam, fermentirana hrana ne ustreza čisto vsakemu. Nekateri imajo zaradi občutljivosti ali alergij težave s prebavo, saj ne morejo pravilno razgraditi in absorbirati hranljivih snovi v telesu. 

Poglejmo, kateri znaki bodo povedali, da fermentirana živila vašemu telesu ne odgovarjajo: 

Napihnjenost in plini

Fermentirana hrana lahko med prebavljanjem ustvari pline, zato rahlo napenjanje še ni opozorilni znak, da jih ne bi smeli uživati. Alarmi naj se prižgejo, ko temu sledi napihnjenost, plini in izredno neprijeten občutek. 

Bolečine in krči v trebuhu

Če kmalu po uživanju teh živil začutite krče ali bolečino v trebuhu, obstaja velika verjetnost, da vam ne ustrezajo. To je lahko znak za razdražen prebavni sistem ali vnetje. V takšnem primeru je bolje, da živil ne uživate niti na prazen želodec, saj so lahko bolečine še hujše, ker ni druge hrane, ki bi malce ublažila vse skupaj. Vsekakor se posvetujte z zdravnikom. 

Driska

Na začetku smo rekli, da fermentirana hrana lahko pripomore k odpravljanju driske, a le pri nekaterih. Če je vaše telo ne prenaša, boste deležni obratnega učinka, saj bo sprožila drisko. 

Koristne bakterije zamajejo ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem sistemu in povzročijo spremembe v gibanju črevesja. 

Vnetja na koži

Se je kdaj na vaši koži pojavil izpuščaj, potem ko ste jedli kaj fermentiranega? Mogoče takrat tega niste povezali s hrano, vendar bodite v prihodnje pozornejši. To je namreč lahko znak alergije ali intolerance na histamin. Oglasite se pri svojem zdravniku in si diagnoze ne postavljajte sami. 

Anksioznost

Večina fermentiranih izdelkov vsebuje probiotike, ki proizvajajo laktat, kar lahko poslabša ali sproži tesnobo. Če sumite ali veste, da imate napade tesnobe, se boste takšni hrani hoteli izogniti. 

Fermentirani izdelki so vsekakor priporočeni za uživanje, a če se pojavijo težave, se odpravite k zdravniku, ki bo ugotovil, ali so primerni za vas in s čim jih lahko nadomestite, če niso. 

Prisluhnite aktivni podkastu!

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"