Sladica je tokrat izpod prstov nutricionistke Zale Mlinšek, pri kateri lahko od sedaj poiščete tudi nasvet ali se odločite za sestavo jedilnika.
Za zdrav in uravnotežen življenjski slog ni potrebe, da se popolnoma odpoveste sladicam in sladkanju. Pri nutricionistki in dietetičarki Zali Mlinšek najdete veliko idej za zdrave različice sladic, po katerih ne boste imeli slabe vesti, dopolnili pa boste tudi svojo knjižico receptov.
Od sedaj lahko poleg priročnika z 20. recepti za kosila, pri Zali poiščete tudi kakšen prehranski nasvet nasvet.
Na voljo imate:
- Prehranski posvet, če se spopadate s težavami pri pripravi obrokov doma ali v službi, se želite prehranjevati brez občutkov odrekanja in krivde, niste prišli do zastavljenega cilja ... Več preverite TUKAJ.
- 4-tedensko prehransko svetovanje in spremljanje, če potrebujete več kot en posvet. Preverite TUKAJ.
- Prehransko svetovanje pri bolezenskih stanjih ali intolerancah (alergije, intolerance, celiakija, sladkorna bolezen, funkcionalne motnje (zaprtje), refluks, povišani trigliceridi v krvi, sindrom policističnih jajčnikov, …). Več najdete TUKAJ.
- Individualni 14-dnevni jedilnik, če vas zanima primer jedilnika z uravnoteženimi in sitostnimi obroki, prilagojenim vašim kalorijskim potrebam. Preverite TUKAJ.
RECEPT
Tu je recept za Zalino sladico, s katerim si razvajajte brbončice! Kot smo omenili na začetku, ne imejte slabe vesti, če si tu in tam privoščite sladico. Bodite pozorni, da v splošnem jeste zdravo, kuhate in pripravljate obroke sami, napolnite krožnik s sadjem in zelenjavo ... Pa vam sladica ne bo povzročila nobene škode.
Za pripravo potrebujete 3 ure, vendar ne skrbite, saj postopek ni težek. Nekaj časa boste tako ali tako porabili za pečenje. Sestavine zadostujejo za 10 kosov pite.
Sestavine za testo:
- 350 g moke (od tega 100 g ostre in 50 g polnozrnate)
- Pol vrečke pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor (8 g)
- 20 g sladkorja v prahu
- 80 g kisle smetane z 12 % m.m.
- 150 g masla (na sobni temperaturi)
- 2 rumenjaka
Sestavine za nadev:
- 5-6 jabolk (700 g)
- 1 paket vaniljevega pudinga
- 4 dcl mleka z 1,5 % m.m.
- Pol žličke naribane limonine lupine
- Žlička limoninega soka
- 1 vaniljev sladkor (8 g)
- Pol žličke vaniljeve paste (opcijsko)
- Ščepec cimeta
Postopek:
Testo zamesimo iz sestavin, pokrijemo s folijo za živila in damo počivati v hladilnik do 1 ure.
Vmes pripravimo nadev. V 4 dcl mleka skuhamo gost puding in pustimo, da se ohladi. Priporočam, da ga pokrijete s folijo. Neolupljena jabolka naribamo in jim dodamo limonine sestavine, vanilijo, sladkor in cimet.
Testo razdelimo na polovici. Eno polovico razvaljamo s pomočjo peki papirja in testo razporedimo na dno namaščenega pekača za pito. Nato sledi plast vaniljevega pudinga in na vrhu še jabolka. Mrežo oblikujemo poljubno. Pito pečemo 50-60 minut na 175 stopinjah. Po 40 minutah peke, pito pokrijemo, da se ne zapeče preveč.
Dober tek!
Avtorica recepta: Zala Mlinšek
Preverite tudi Kako pripraviti najboljšo ŠPARGLJEVO RIŽOTO? (recept) ali pa Danes za kosilo: domač hamburger brez slabe vesti!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?