Obrok za moč.
Potrebujete
- 1 večji goveji zrezek (okoli 25 dag)
- 2 srednje velika paradižnika
- ? skodelice sesekljane čebule
- 1 manjši strok strtega česna
- 5 skodelic narezane solate ledenke
- 4 jedilne žlice vinaigretske omake z balzamičnim kisom
- 3 jedilne žlice nadrobljene gorgonzole
- sol in poper po okusu
Priprava
Zrezek na obeh straneh posolite in popoprajte po okusu ter ga na hitro specite (približno 6 minut na vsaki strani) na ogreti teflonski ponvi, ki ste jo prej premazali z nekaj kapljicami olja. Ko je meso pečeno, pustite, da se ohladi (3? 5 minut), nato pa ga narežite na tanke rezine. Pazite, da boste rezali prečno oziroma pravokotno na smer mišičnih vlaken, sicer boste imeli nekoliko več dela z žvečenjem.
Paradižnika operite, narežite na kocke in ju v večji skledi zmešajte s sesekljano čebulo in česnom. Dodajte še rezine mesa in solato ter prelijte z vinaigretsko omako. Vse skupaj dobro premešajte, da se preliv enakomerno razporedi po vseh sestavinah. Na koncu solato potresite še z gorgonzolo in postrezite. Zadostuje za 2 porciji.
Na porcijo
310 kalorij, 32 g beljakovin, 15 ogljikovih hidratov, 15 g maščob (6 g nasičenih), 4 g vlaknin, 630 mg natrija.
Okusna priloga
Bučke s parmezanom
Potrebujete
- 8 srednje velikih bučk cuket
- 2 jedilni žlici sveže nastrganega parmezana
- sol in poper po okusu
Priprava
Bučke operite in narežite na približno 1 cm debele kolobarje. Razporedite jih na kovinsko mrežico posode za kuhanje na pari in jih soparite 5? 7 minut. Kuhane zložite na krožnik, s papirnato brisačo obrišite odvečno vlago ter solite in poprajte po okusu. Potresite še z nastrganim parmezanom. Zadostuje za 4 porcije.
Na porcijo
70 kalorij, 6 g beljakovin, 13 ogljikovih hidratov, 1, 5 g maščob (0, 5 g nasičenih), 4 g vlaknin, 65 mg natrija.
foto: Yunhee Kim
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?