Ste že opazili šparglje na trgu? Imamo odličen recept za špargljev kiš

Ste že opazili šparglje na trgu? Imamo odličen recept za špargljev kiš (foto: profimedia) profimedia
21. 3. 2021

Šparglji odlično poskrbijo za vaše zdravje, saj so polni antioksidantov, naravni vir folne kisline, vitamina E in še česa, poleg tega pa so tudi zelo okusni. 

Tokrat pripravite kiš, ki verjetno ni običajna jed, na katero pomislite, ko vidite šparglje. 

Špargljev kiš

Za 8 kosov potrebujete:

  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • sol
  • 300 g divjih špargljev (11 zanimivih dejstev o špargljih)
  • sladkor
  • 3 jajca
  • 200 g kisle smetane
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 – 2 žlici limoninega soka
  • 1 majhen strok česna
  • naribano muškatno lupinico
profimedia

1. Pomarančno operite pod vročo vodo, nastrgajte polovico lupinice sadeža in iztisnite sok. Odmerite 70 ml in ga zmešajte z moko, kockami masla in pol žličke soli. Zgneteno testo oblikujte v kroglo, jo zavijte v prozorno folijo in jo za približno 30 minut postavite v hladilnik.

2. Šparglje oplaknite, jih olupite v spodnji tretjini in odrežite olesenele konce. Slani vodi dodajte ščepec sladkorja in jih v njej kuhajte približno 5 minut. Skuhane odcedite.

3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite model (približno 22 cm dolžine)za narastke. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini, obložite model in oblikujte rob. Dno večkrat prebodite z vilicami in ga pecite približno 15 minut.

4. Zmešajte jajca, kislo smetano, parmezan, limonin sok in pomarančno lupinico. Česen olupite in ga iztisnite zraven. Začinite s soljo in muškatnim oreškom. Pečeno testo nato obložite s šparglji, prelijte z jajčno mešanico in kiš pecite približno 35 minut. Po 15 minutah peke ga pokrijte s papirjem za peko.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut + hlajenje 30 minut.
Na osebo približno 1,298 kJ (310 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 20 g, OH: 22 g.

Skuhajte še: Instagram kuharski hit: testenine z omako iz pečenih paradižnikov in feta sira