Kako najbolj enostavno pripraviti slastne proteinske žemljice?
Proteini oziroma beljakovine so izjemno pomembno hranilo. Skrbijo za obnovo telesa, gradijo celice in pospešujejo regeneracijo. Pomembno vlogo igrajo tudi pri delovanju prebave in hormonskem ravnovesju.
Čeprav kruh velja za živilo, ki ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov, lahko pripravite tudi posebne beljakovinske žemljice. Poleg tega, da bodo telo založile z beljakovinami, so tudi noro okusne in enostavne za uporabo.
Za približno 4 žemljice potrebujete:
- 150 g pirine moke
- 250 g Skyra (lahko uporabite tudi skuto ali grški jogurt)
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- Pol čajne žličke soli
- 1 razžvrkljano jajce (za premaz)
Priprava:
1. V skledo stresite Skyr in mu počasi vmešajte moko, pecilni prašek in sol. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite mokro, lepljivo zmes (testo je nekoliko bolj lepljivo od običajnega testa za kruh).
2. Iz testa oblikujte žemljice in jih položite na peki papir. Premažite jih z razžvrkljanim jajcem, po želji pa lahko po vrhu posujete še semena.
3. Žemljice pecite približno 25 - 30 minut pri temperaturi 180°C.
Ko so žemljice pečene, jih odstranite iz pečice, počakajte da se nekoliko ohladijo, nato pa jih postrezite s poljubnim namazom. Naše priporočilo je okusen humus, s katerim boste telesu zagotovili še dodatnih beljakovin.