5 znakov, da ste kronično osamljeni

5 znakov, da ste kronično osamljeni (foto: unsplash (Cosmic Timetraveler)) unsplash (Cosmic Timetraveler)
15. 12. 2020

Biti sam še ne pomeni biti osamljen. Naslednji znaki pa z gotovostjo kažejo na to, da čutite osamljenost.

Osamljen ni nekdo, ki živi sam ali se sam odpravi na skodelico kave. Takšni ljudje imajo lahko veliko prijateljev, ljubečega partnerja in znajo kvalitetno preživeti čas sami s seboj, ker to potrebujejo. 

Osamljen je nekdo, pri komur prepoznate naslednje znake:

Veliko znancev, malo ali nič pravih prijateljev

Lahko ste center zabave, poznate ljudi v vaši najljubši kavarni, vsak rad z vami spregovori besedo ali dve, ker je preprosto najti teme za pogovor in hitro navežete stike … A ko začnete šteti prave prijatelje, tiste, ki poznajo tudi vaše slabe plati in največje skrivnosti, najdete komaj enega ali dva. 

Težko je verjeti, da so ljudje, ki so zelo odprti in komukativni, v resnici zelo osamljeni. 

Nenehno načrtovanje

Ničesar ne prepustite naključju, saj bi se lahko zgodilo, da boste kakšen vikend ostali sami. Zato načrtujete aktivnosti za čisto vse vikende in tudi med tednom zapolnite vsak prost trenutek z druženjem s prijatelji in znanci. 

Biti sam je za vas enako, kot biti osamljen. 

Pregrada med svetom in vami

Zdi se, kot da med vami in preostalim svetom zeva velik prepad. Četudi se veliko pogovarjate, so pogovori večinoma površinski, vi pa hrepenite po tistih globljih, ko lahko osebi razkrijete del sebe, ki je za druge skrit. Pogrešate nekoga, ki bi vas samo poslušal ali iskreno vprašal, kako se počutite. 

Hrepenite po druženju, hkrati pa si stežka napolnite baterije

Hrepenite po povezovanju z vsemi mogočimi ljudmi in si hkrati težko napolnite baterije potem, ko porabite energijo z druženjem. Podobno se dogaja pri introvertih, kadar so prisiljeni v pogoste interakcije z več ljudmi. 

Včasih ste celo preveč utrujeni za zabavo ali kakšen drug družabni dogodek, na katerega bi se drugače z veseljem odpravili. 

Ne veste, kdaj se nazadnje niste počutili tako

Ne morete se spomniti, kdaj ste se nazadnje počutili izpopolnjene in srečne. Obstajata dve vrsti osamljenosti: kratkotrajna, ki jo občasno čutimo vsi in kronična, pri kateri se občutek nikoli zares ne konča. Vi čutite slednjo. 

To stanje ne bo trajalo večno. Morate se le ustaviti, si odpočiti in začeti iskati zgolj ljudi, ki so z vami pripravljeni stkati globoko vez in so prav tako lačni pravih trdnih odnosov, tako kot vi.