7 načinov, kako glasba uravnava naša čustva

7 načinov, kako glasba uravnava naša čustva (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2019

Uravnavanje čustev je zmožnost, da prepoznavamo in pravilno izražamo svoje emocije. Če želimo zmanjšati negativne občutke, ostati mirni in zagotoviti zdravje uma, telesa in duha, si lahko pomagamo z glasbo! Preberite, kako.

Ljudje se vsak dan zatekajo h glasbi, da bi si izboljšali razpoloženje. Glasba v nas prebudi občutek miru, veselja, sreče, radosti, živahnosti in zmanjšuje stres ter anksioznost. Psihologi so odkrili, da glasba na nas deluje kar na sedmih nivojih.

Preverimo 7 načinov, kako si lahko s pomočjo glasbe spremenimo razpoloženje:

1. Glasba kot vir užitka

Prijetne melodije vplivajo na naša čustva in razpoloženje tako kot hrana, seks in denar. Glasba nas lahko v hipu razvedri, potolaži, poveže z drugimi in z našim notranjim jazom.

S pomočjo glasbe lažje prepoznamo svoja čustva in tudi čustva bližnjih.

2. Glasba in katarza

S pomočjo glasbe lahko kanaliziramo frustracije in spreminjamo negativne občutke v pozitivne brez stranskih učinkov.

Na primer: če poslušamo žalostno glasbo (ali gledamo žalosten film), se odmaknemo od vsakršne realne grožnje in nevarnosti, obenem pa si dovolimo čutiti. Če ob njej potočimo kako solzo, ima to terapevtski učinek.

3. Glasba in ritem

Naš notranji ritem (bitje srca) se spreminja glede na glasbo, ki jo poslušamo. Če prisluhnemo veseli in poskočni glasbi, nas prime, da bi zaplesali, migamo z glavo, z nogami, ploskamo …

Če potrebujemo spremembo atmosfere in si želimo spočiti um ter se sprostiti, ni boljše terapije, kot ples. Ko se povežemo z ritmom glasbe in se prepustimo, uživamo in pozabimo na vse skrbi!

Mnogi ljudje telovadijo ob glasbi, saj jim služi kot motivacija.

Ob melodijah, ki so nam všeč, bomo lažje vztrajali do konca treninga, teka, kolesarjenja … in se ob tem tudi bolj zabavali.

Gibanje ob glasbi je tudi odlično orodje za povezovanje in navezovanje stikov z drugimi.

4. Glasba kot simbol

Določeno glasbo povezujemo z določenimi obredi. Na primer, ko slišimo poročno koračnico, se spomnimo na poroko, prebudijo se čustva, ki jih povezujemo s spomini na ljubezen in srečo v odnosu.

Kadar slišimo znano pesem iz naše mladosti, se z njeno pomočjo vrnemo v nedolžna otroška leta in podoživljamo občutke igrivosti in brezskrbnosti.

5. Glasba izzove točno določeno čustvo

Glasba v nas vzbuja čustva, ki so nalezljiva. Na primer: če poslušamo žalostno glasbo, bomo postali žalostni. Če poslušamo veselo glasbo, se bomo razvedrili.

Ko se, na primer, udeležimo koncerta, vsi vibriramo na isti frekvenci, počasna glasba pa nas vse uspava.

6. Glasba spodbuja našo domišljijo

S pomočjo melodije si v mislih pogosto ustvarjamo slike, na primer določene barve, lep prizor iz narave, itd.

Počasna glasba nas vabi k samorefleksiji, hitra in vesela pa nas navda s podobami plesa, praznovanja in zabave.

7. Besedilo v glasbi nam pomaga pri izražanju lastnih čustev

Včasih si zavrtimo pesem, ki opeva podobno situacijo, kot je naša. Počutimo se razumljeni in nekoliko potolaženi.

Glasba nam daje glas, kadar sami ne najdemo pravih besed.

Ko smo zaljubljeni ali imamo zlomljeno srce, poslušamo ljubezenske popevke in žalostne pesmi … potopimo se v čustva, ki jih opeva glasba in zdi se nam, da nismo sami.

Glasba ni čarobna tabletka, s katero bi lahko popravili vsako situacijo in s katero bi si lahko za vsako ceno izboljšali razpoloženje. Učinki poslušanja glasbe so lahko kratkotrajni, saj na naš um vplivajo tudi naše misli … Na primer, če smo depresivni, nam včasih pomaga, včasih pa je prijetna melodija premalo …

Če se naučimo prepoznavati svoje miselne vzorce in se trudimo, da bi razmišljali pozitivno, lahko s pomočjo glasbe dosežemo več.

Preberite še: Znanstveno dokazano: ples osrečuje! 

Zaplešite z življenjem! 

Vir: Psychology Today