9 slabih navad, ki so mali sovražniki produktivnosti

9 slabih navad, ki so mali sovražniki produktivnosti (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2020

Vsi imamo slabe navade in razvade, ki nam pogosto uničujejo produktivnost. Slabe navade nas ustavljajo in ovirajo pri našem delu in učinkovitosti, čeprav sami sploh ne opazimo, kakšno škodo si delamo. Poglejmo, katerih 9 slabih navad se hitro znebite, da boste v svežem letu bolj produktivni.

Impulzivno brskaje po spletu

Človek potrebuje kar celih 15 minut, da se lahko zbere in popolnoma osredotoči na delo. Strokovnjaki pravijo, da so tisti, ki se ne pustijo motiti, veliko bolj produktivni, saj njihovo delo poteka tekoče. Zato se med delom odvadite pregledovati Facebook in športne novice. Vse vas bo počakalo, delo pa bo hitreje končano.

Popolnost

Seveda je prav, da se potrudite po svojih najboljših močeh, a ne morete vedno vsega narediti popolno in brez napak. Če boste preveč oklevali z začetkom, ne boste prišli do konca naloge. Saj veste, kako pravijo ´Lahko popraviš slabo stran teksta, ne moreš pa popraviti prazne´.

Sestanki

Sestanki zelo motijo poteka našega dela, zato zelo produktivni ljudje nimajo sestankov ali pa se jih na veliko izogibajo. Običajno se sestanki zavlečejo do neskončnosti, vmes pa bi človek lahko naredil kup stvari.

Profimedia

Takoj odgovorite na elektronsko pošti

Produktivni ljudje ne dovolijo, da jih ves čas motijo, zato imajo obvestila vklopljena le za svoje najbolj pomembne stranke in šefa. Človek si lahko vsake toliko vzame čas, da pogleda pošto in druga sporočila, ker drugače nima miru za nemoteno delo.

Premikanje alarma

Med spanjem gredo človekovi možgani čez različne cikluse in zadnji je prav tisti, ki ga zmoti zvonec na budilki. Če začnete ugašati budilko in premikati čas prebujanja, ne naredite velike usluge svojim možganom, saj boste potem le "matasti" in povsem nezbrani. Ko vam zazvoni zvonec, se pretegnite in vstanite iz postelje. Za dober dan naredite nekaj joga vaj.  

Delati več stvari hkrati

Ste znani kot »multipraktik«, ki lahko dela več stvari hkrati? Slabo! Raziskovalci na univerzi Standford so ugotovili, da je veliko bolj produktivno, če človek dela le eno stvar naenkrat. Možgani ob preveč nalogah nobene stvari ne delajo na vso moč, človek pa je posledično neorganiziran in površen.

Odlaganje zoprnih nalog

Tudi možgani se utrudijo, zato nikar težjih in bolj zoprnih na(d)log ne odlagajte na poznejši čas. Takoj se lotite stvari, ki vam ne ležijo in vam povzročajo težave. Vaši spočiti možgani bodo hitro opravili nalogo, zadovoljni boste sami s seboj, popoldne pa se lahko lotite bolj lahkotnih in sproščujočih tem in nalog.

Preveč sladkorja

Glukoza deluje kot "pedalo za plin" za energijo v možganih. Za koncentracijo pri zahtevnih nalogah potrebujete glukozo. S premalo glukoze v telesu se počutite utrujeni in počasni; preveč glukoze pa vas razdraži in moti koncentracijo. Raziskave so pokazale, da je "sladka točka" približno 25 gramov glukoze. A seveda ni vsaka glukoza enaka. Tista iz krofov in sladkih pijač se bo hitro porabila, tista iz ovsene kaše, rjavega riža in drugih polnovrednih živil pa se bo porabljala bolj počasi in vaša koncentracija bo trajala zelo dolgo.

Vse skupaj

Morda se vam nekatere od teh navad zdijo nepomembne in majhne, a niso tako nedolžne. Mešanica vseh skupaj močno zavira vaše delo za katerega tako porabite več energije in več časa.

L.T.D.

 Preberite še: Kateri so najbolj kul hobiji za ženske ali Lastnosti neustavljivo privlčanih ljudi