Ste bili v otroštvu čustveno zapostavljeni? To prepoznate po teh znakih

11. 6. 2024
Deli
Ste bili v otroštvu čustveno zapostavljeni? To prepoznate po teh znakih (foto: Instagram @xanthijoanna (Posnetek zaslona))
Instagram @xanthijoanna (Posnetek zaslona)

Kakšno otroštvo ste imeli, lahko nezavedno kažete s svojim vedenjem čisto vsak dan, pa se tega niti ne zavedate. Se prepoznate v katerem od spodnjih znakov?

Otroštvo nas vsaj do določene mere zaznamuje v odrasli dobi - je del naše osebnosti, tega, kar smo. Če vaše otroštvo ni bilo najlažje, se morate s tem čim prej spoprijeti, če je travma prevelika, naredite to s pomočjo strokovnjaka. Ne dovolite, da vas preteklost lovi v sedanjosti in preprečuje, da bi živeli tako, kot si želite. Poglejte, kako se v vsakdanjem vedenju kaže čustvena zapostavljenost. 

Ta vedenja kažejo, da ste bili kot otrok čustveno zapostavljeni: 

Ne delite svojih čustev, ker se tega sramujete

Premislite in odgovorite na vprašanja: ali težko izražate svoja čustva? Čutite sram in osramočenost vsakokrat, ko želite deliti čustva? To lahko izvira iz čustvene zapostavljenosti v otroštvu. Očitno je v preteklosti deljenje čustev naletelo na negativen odziv, na umik tistih, ki bi morali poslušati, ali na kritiziranje namesto na potrditev. 

Bo držalo? Potem ste izjemno pazljivi, ko morate povedati kaj o svojih večjih, pomembnejših občutjih. Bojite se, da boste trpeli, če izpostavite ranljive dele sebe, tudi če vam je določena oseba večkrat dala razlog za zaupanje in vas ni razočarala. 

Vedno morate biti močni

So vas od majhnega učili, da morate vedno biti močni, ne smete kazati svojih šibkih točk, tudi ko vam je hudo in imate občutek, da ne zmorete? Zelo verjetno ste velikokrat slišali tudi besede: "Nehaj jokati, bodi močen/močna!" Ko pa je šlo za čustva nekoga drugega, je bi odziv drugačen, morda je celo dobil podporo. 

Morda so starši nenehno delili svoja čustva glede težav z vami, medtem ko vam to ni bilo dovoljeno in je bilo zatrto takoj, ko ste kaj omenili. Pogosto se zgodi, da starši iščejo čustveno in praktično oporo v otroku, medtem ko bi mu jo morali nuditi. Se je to zgodilo tudi pri vas?

Preverite še: 

Vaša čustva so breme ostalim

Vsaj tako se počutite. Ljudje, ki so bili v otroštvu čustveno zapostavljeni, svoja čustva vidijo kot bremena, k jih nočejo naprtiti drugim. V otroštvu so verjetno ob svojih čustvenih izlivih naleteli na zavijanje z očmi in pridige o tem, kako se morajo okrepiti, ker s svojimi čustvi spravljajo v stres vse okrog sebe. Če se najdete v takšnih primerih, se bojite deliti svoja čustva tudi v odrasli dobi, saj ne želite razrahljati odnosov z ljudmi, ki vam veliko pomenijo. 

Prepričani ste, da bodo drugi situacijo obrnili proti vam

V otroštvu ste bili naučeni, da ljudje niso zanesljivi in jim ne gre zaupati, saj bodo čustva uporabili proti vam. Ker niste hoteli biti šibki, ste se v vseh teh letih zagotovo naučili dobro skrivati svoja čustva. Pravzaprav to delate že avtomatsko, ne da bi se tega zavedali, saj vas telo tako ščiti pred bolečino in razočaranjem. Pa ni vedno tako. Nekateri bodo z veseljem prisluhnili vašim čustvom in občutenjem, vas sprejeli in nikakor ne bodo izlitih čustev uporabili v naslednji bitki. Odkriti morate, komu od svojih bližnjih lahko brez težav pokažete svoja čustva. 

Preveč razmišljate o vsem

Ali s težavo odgovorite na preprosto vprašanje: kako se počutite? Preveč razmišljate o vsem mogočem, si v glavi naredite mnogo scenarijev in se obremenjujete z njimi, čeprav se večina njih ne bo zgodila? To je posledica tega, da so vas starši naučili, da ne morete zaupati svojim čustvom. To je v vas ustvarilo vojno stanje, ki mu ne morete pobegniti niti v odraslosti, ko niste več tako odvisni od svojih staršev kot nekoč. 

Vir: Yourtango