Na kateri strani postelje spite? To veliko pove o vaši osebnosti

7. 6. 2024
Deli
Na kateri strani postelje spite? To veliko pove o vaši osebnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Spite na levi ali desni strani postelje? To o vas pove veliko več, kot mislite.

Svet je razdeljen na dva tabora – tiste, ki spijo na levi in tiste, ki spijo na desni strani postelje. Strani pa naj ne bi izbrali po naključju: psihologi menijo, da je to povezano tudi z našo osebnostjo.

Ne spreglejte:

Moški raje prepustijo izbiro

The Sleep Charity, dobrodelna organizacija, ki skrbi za dobro spanje, je ugotovila, da so moški veliko bolj ustrežljivi kot ženske, ko gre za prepuščanje izbire strani. 36 % moških dovoli svoji partnerki izbrati, na kateri strani bo spala (v primerjavi z 22 % žensk).

Zanimivo je tudi, da se moški raje odločajo za levo stran, medtem ko se je izkazalo, da so ženske bitja navad, pri čemer je 54 % žensk izbralo določeno stran postelje preprosto zato, ker so vedno spale na tej strani postelje.

Kako je izbira strani postelje povezana z našo osebnostjo?

Zdi se, da je to, kateri strani postelje boste dali prednost, odvisno med drugim tudi od vašega tipa osebnosti.

»Obstajajo raziskave, ki pravijo, da gre za več kot le navado in da se ljudje, ki spijo na levi strani zbujajo bolj pozitivno razpoloženi, bolj umirjeni in se na splošno počutijo bolj samozavestno kot ljudje, ki se odločijo spati na desni strani postelje pojasnjuje psiholog Aaron Surtees iz subconsciously.com. »Ljudje, ki spijo na desni, po drugi strani, veljajo za bolj čemerne in imajo manj pozitiven pogled na svet,« še dodaja.

Pri izbiri so vključeni tudi čisto povsem praktični elementi, na primer, na podzavestni ravni se bodo ljudje na splošno počutili varneje, če spijo ob steni namesto ob oknu in je lahko odvisno tudi od tega, kako je razporejena vaša soba ali od hrupa, pojasnjuje Surtees.

»Lahko gre tudi za to, da ima partner močno preferenco in bo vztrajal pri spanju na določeni strani postelje, zato ga ne želite vznemirjati,« dodaja.

Lisa Artis iz The Sleep Chairty se strinja, da ima izbira pogosto manj opraviti s samo stranjo postelje, temveč bolj s praktičnostjo, pri čemer nekateri ljudje raje spijo na določeni strani, ker je denimo bližje kopalnici ali bližje otrokom.

»Čeprav lahko določeno vlogo igra tudi psihologija in se je izkazalo, da je eden od dejavnikov tudi vraževernost, menimo, da gre bolj za to, da ljudje izberejo svojo najljubšo stran preprosto zato, ker je blizu vrat ali zaradi drugih praktičnih razlogov,« pojasnjuje Artisova. Včasih pa spanje na določeni strani in v določeni pozicijo preprosto postane znano in udobno, zato se počutimo nenavadno, če stran zamenjamo.

Kaj pa tisti, ki nimajo najljubše strani postelje?

Artisova pravi, da velja preizkusiti obe strani in ugotoviti, katera vam bolj ustreza. »Priporočamo, da preizkusite različne položaje in pogoje, da določite popolno spalno okolje za vas in vaše telo.«

Povzeto po Yahoo Life UK

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren