8 nenavadnih trikov, ki bodo podaljšali vaše življenje (nekateri so res neverjetni!)

6. 6. 2024
Deli
8 nenavadnih trikov, ki bodo podaljšali vaše življenje (nekateri so res neverjetni!) (foto: Instagram @whitneyysimmons (Posnetek zaslona))
Instagram @whitneyysimmons (Posnetek zaslona)

Kako živeti dlje? V pomoč vam bo teh 8 nenavadnih, a enostavnih trikov.

Vsi si želimo živeti dolgo in vitalno življenje. Da bi to dosegli, je pomembno, da poskrbimo za ustrezen življenjski slog, ki zajema zadostno količino gibanja, uravnoteženo prehrano, kakovosten spanec, uravnavanje stresa in še veliko več. Obstaja pa še nekaj nenavadnih trikov, za katere se je prav tako izkazalo, da podaljšujejo življenje.

Ne spreglejte:

Odpravite se na manikuro

Urejeni nohti so privlačni na pogled, ampak ali ste vedeli, da je obisk salona koristen tudi za vaše zdravje?  Japonska študija je pokazala, da lahkotno čvekanje v salonu povečuje pozitivna čustva in ugodno vpliva na psihično počutje posameznika. To pa lahko pripomore k daljšemu življenju.

Eno jabolko na dan ...

... Odžene zdravnika stran? Izkazalo se je, da ta rek ni iz trte zvit, temveč ima tudi znanstveno podlago. Med drugim se je izkazalo, da jabolka lahko ščitijo možgane in tako omogočijo bolj vitalno starost. Ameriška študija, ki je vključevala 2800 oseb, starih 50 let, je pokazala, da so tisti, ki so jedli manj hrane, bogate s flavonoidi, kot so jabolka, imeli do štirikrat večjo verjetnost za razvoj demence v obdobju dvajsetih let.

Kdaj ste nazadnje nekaj naredili z levo roko?

Opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, kot je ščetkanje zob ali mešanje v loncu z "ne-dominantno" roko lahko pomaga na poti do bolj zdravih možganov. Če ste desničarji, si torej začnite ščetkati zobe z levo roko in obratno.

64 minut hoje dnevno

Morda ste že že slišali za priporočilo o 10.000 korakih na dan, kar traja približno eno uro in 40 minut za povprečno osebo. Vendar je študija prof. Emmanuela Stamatakisa z Univerze v Sydneyju marca pokazala, da lahko 64 minut hoje na dan (kar znaša 6.000 do 8.000 korakov) izboljša splošno zdravje in pripomore k daljšemu življenju.

Del sprehoda naj sestavlja hoja vzvratno

Da, prav ste prebrali! Hoja vzvratno ima številne koristi za zdravje. Janet Dufek, strokovnjakinja za biomehaniko na Univerzi v Nevadi, je ugotovila, da vzvratna hoja za 10 do 15 minut dnevno lahko že v enem mesecu poveča fleksibilnost stegenskih mišic. Prav tako lahko okrepi mišice v hrbtu, ki so odgovorne za stabilnost in fleksibilnost hrbtenice, vzvratna hoja pa ugodno vpliva tudi na možgane.

Stojte 2,6 ur na dan

Ni skrivnost, da je manj sedenja in več gibanja boljše za zdravje, zdaj pa je strokovnjak razkril, koliko časa bi morali biti vsak dan na nogah. Dr. Christian Brakenridge z Univerze za tehnologijo Swinburne pravi, da je optimalni čas pet ur in deset minut, vendar je že 2,6 ur stanja na dan povezano z boljšim zdravjem.

Igrajte se

Kdaj ste se nazadnje lovili ali drugače igrali? Izkazalo se je, da kratka, a živahna in energična igra pozitivno vpliva na zdravje. Gre za intenzivno gibanje, ki bo pospešilo vaš srčni utrip in ugodno vplivalo na celotno telo, dovolj pa je le 4.4 minute takšne aktivnosti dnevno. Ko se naslednjič vaši otroci igrajo na dvorišču, se jim torej pridružite!

Pozabite na dvigala

Strokovnjaki vse bolj poudarjajo pomen gibanja, in glede na to, da danes vse več sedimo, je pomembno poiskati načine, kako lahko ostanemo bolj aktivni. Eden od izredno preprostih trikov je ta, da namesto dvigala uporabimo stopnice. To lahko pomaga izboljšati raven krvnega sladkorja in holesterola.

Vir: thesun.co.uk

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič