"Je problem v meni?" 6 znakov, da ste toksični

12. 2. 2024
Deli
"Je problem v meni?" 6 znakov, da ste toksični (foto: Profimedia)
Profimedia

Opažate, da vaši odnosi nikoli ne funkcionirajo? Se vam zdi, da vam ljudje ne zaupajo? Morda pa je čisto zares problem v vas.

Danes veliko govorimo o toksičnih ljudeh, redko pa ob tem pomislimo, da smo toksični mi sami. Tukaj je nekaj znakov, ki veljajo za toksične ljudi - se prepoznate v njih?

Ne spreglejte:

Izogibanje pogovoru

Toksični ljudje se izogibajo pogovorom, zaradi česar težave pogosto ostajajo nerešene. Ne želijo si prisluhniti drugi osebi in ne želijo govoriti o svojih občutkih, saj bi s tem pokazali ranljivost.

Težave s sprejemanjem odgovornosti

Ljudje, ki so toksični, težko priznavajo svoje napake. Ob težavah raje obkrivijo druge, sami igrajo žrtev in ostajajo zvesti prepričanju, da so popolni. Zaradi tega se tudi težko opravičijo, ob vsaki kritiki pa so zelo užaljeni.

Manipuliranje z drugimi

Toskično vedenje lahko vključuje tudi manipuliranje z drugimi za lastno korist. Nekdo, ki to počne, lahko laže, pretirava, izpusti informacije, žali, obsoja in vzbuja občutke krivde pri drugih, zato, da bi dosegel svoje.

Nespoštovanje meja

Neupoštevanje meja drugih lahko v odnosu vzame občutek varnosti in zaupanja. Če ne upoštevate mej drugih, obstaja velika verjetnost, da vaši odnosi preprosto ne bodo funkcionirali.

Nedoslednost

Nihče ni popoln in vsak je lahko včasih nedosleden. Če pa se vam pogosto dogaja, da ne izpolnjujete obljub ali ne delate na vzdrževanju odnosa, je to lahko toksična lastnost, ki vas ovira pri izpolnjujočih odnosih.

Kaj storiti, če je problem v vas?

Če ugotovite, da imate toksične lastnosti, je to dobra novica: prvi korak je namreč to, da si težavo priznate! Tukaj pa je še nekaj dodatnih trikov, ki so vam lahko v pomoč:

  • Poiščite načine, kako izboljšati svoje duševno zdravje: toksično vedenje je pogosto posledica bolečine, ki ste jo izkusili v preteklosti. Razmislite, kako bi to bolečino lahko razrešili; morda vam bo v pomoč pogovor s strokovnjakom, pisanje dnevnika ali meditacija. Pomembno je, da poiščete načine, ki ustrezajo vam.
  • Naučite se opravičiti: bodite pozorni na svoje napake in se zanje opravičite. Ne krivite drugih in ne prevzemajte vloge žrtve. Tako se boste naučili sprejemati odgovornost za svoja dejanja.
  • Spoštujte meje drugih ljudi: zdrave meje so temelj uspešnih odnosov. Ko nekdo od bližnjih postavi meje, se ne razburite, temveč jih mirno in spoštljivo sprejmite.

Prepoznavanje težave je prvi korak k sprožitvi pozitivnih sprememb v vašem življenju, zato ste na pravi poti. Usmerite se k iskanju rešitev in ne dopustite, da bi toksične lastnosti še naprej kvarile vaše odnose.

Vir: psychcentral.com

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger