Kaj pomeni, če jokate med gledanjem filma

Kaj pomeni, če jokate med gledanjem filma (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2020

Kamera osredotočena na osupljiv prizor, bodisi žalosten ali tragičen bodisi srečen, pospremi ga še … No, tista glasba, saj veste. In potem se slika kar naenkrat povsem zamegli. Pa ne zaradi slabega posnetka.

Naj vam ne bo nerodno. Tudi mi smo jokali ko je umrl Mufasa v Levjem kralju. In potem še pri nešteto drugih filmih in nanizankah.

Jok je v resnici nekaj, s čimer bi se morali večkrat izražati. Zdravilen je in moral bi biti tako naraven, kot nam je naraven smeh – če tako čutimo v tistem trenutku.

Mi pa smo razvili nekakšen odpor do joka, kot da je nekaj tako zelo sramotnega, da je treba pred drugimi skriti, in zato svoja čustva raje potiskamo in zapremo vase.

Toda jok ni kazalec šibkosti. Ravno obratno, pravi raziskava …

Jokamo, ker smo žalostni, jezni ali sočutni. Solze izražajo tudi usmiljenje, hrepenenje in ponižanje.

Skozi jok se čistijo naša čustva, ki bi sicer ustvarila blokado in kasneje lahko tudi številne težave. Ameriški biokemik, doktor William Fray, ki je nekaj desetletij raziskoval solze, denimo verjame, da so te vitalno sredstvo za odvajanje toksinov, ki jih proizvajamo s stresom.

Jok nas dela človeške.

Kaj pa pomeni, če se zjokate med filmom?

Raziskava je pokazala, da tisti, ki se zjokajo med gledanjem filma, v sebi nosijo pomembno psihološko sposobnost – empatijo.

Zmožni ste velike zbranosti in zmožni ste ponotranjiti vse občutke (včasih tudi fizične bolečine) drugih. Pa čeprav ne gre za resnično osebo (v primeru filmov).

A naj bo jasno – to ni hiba, pač pa poseben dar.

Empatija je pomemben del čustvene inteligence – sposobnost, ki jo imajo izjemno uspešni ljudje. Naredi vas boljše. Če ste sposobni empatije, ste bolj odprtega uma in razumevajoči, sočutni in radi pomagate. Paziti je treba le, da ne zapadete v žalost in negativna čustva drugih.

Zato, ko vas bo naslednjič zaradi tega kdo dražil, jim povejte, da imamo filmske »jokice« v resnici skrito moč.  

Preverite:
In še nekaj idej za filme:

 

Značke: filmi jok