Menite, da ste zaradi pandemije občutljivejši na vse, kar bi lahko bilo gnusno? Raziskava, je pokazala ...

11. 2. 2022

Imate občutek, da ste zaradi epidemije bolj občutljivi na čistočo in vas skrbi za vse, česar bi se lahko oprijel virus? Poglejmo, kaj pravi raziskava. 

Slika 1/3

Se vam kar naenkrat nenavadna izbira hrane na partnerjevem krožniku zdi gnusna? Ali pa ne morete gledati grozljivke, pa s tem prej niste imeli težav? To ima lahko opraviti tudi z epidemijo koronavirusa, vsaj tako pravi raziskava. 

Raziskava: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886921007273 

Gnus oziroma občutek, da nekaj ni dobro in da nečesa ne smemo poskusiti, je pravzaprav obrambni mehanizem telesa, ki nas želi obvarovati pred tem, da bi zaužili kaj, zaradi česar bi lahko zboleli. Vsi smo v tem pogledu občutljivi, a nekateri bolj, drugi manj. Prav prvi so že dolgo begali znanstvenike in s tem so se ukvarjali tudi v tej raziskavi. Za začetek so raziskovalci zastavili naslednjo HIPOTEZO: stopnja občutljivosti na gnus se lahko prilagodi, če obstaja večja možnost stika z nalezljivo boleznijo. 

Preden skočimo na raziskavo, naj še povemo, da ni bila izvedena za merjenje stopnje občutljivosti specifično med pandemijo.

Profimedia

Preverite tudi Če boste vsako jutro naredili te tri stvari, vas bo ves dan spremljala pozitivna energija ali pa TO so IZGOVORI, ki jih največkrat uporabimo, ko se nam ne ljubi telovaditi