Te grozne navade imajo samo visoko inteligentni ljudje

Te grozne navade imajo samo visoko inteligentni ljudje (foto: profimedia) profimedia
19. 3. 2023

Včasih imajo visoko inteligentni ljudje kakšno slabo navado, ki jim je sicer ne bi pripisali. Ste že pri komu opazili spodnje navade? 

Knjig ne smemo soditi po platnicah in zagotovo ste na svoji koži že občutili, da je temu res tako. Notranjost lahko skriva marsikaj in šele, ko bolje spoznate osebo, dobite celotno sliko. Zato je malo nepravično, da si predstavo o nekom ustvarimo že v prvih nekaj sekundah. To počnemo podzavestno, a lahko si še vedno rečete, da ne veste vsega in zato ne morete obsojati ali priti do določenih zaključkov. 

Malo za šalo in malo zares poglejmo, kakšne grozne navade naj bi pripisovali visoko inteligentnim ljudem: 

Neurejenost 

Veljalo naj bi, da je neurejena in neorganizirana oseba manj produktivna, vendar ni vedno tako. Na Univerzi v Minnesoti so ugotovili, da so tisti, ki imajo nepospravljene sobe in delovne prostore, inteligentnejši od tistih, ki pospravljajo. 

V tem bi lahko našli nekaj logike: ko so misli zaposlene z večjimi stvarmi, npr. projekti, širjenjem znanja in podobno, ni časa, da bi mislili še na urejenost okolja. Ljudje, ki pogosto živijo v neredu, veljajo tudi za bolj ustvarjalne. 

Poznejše prebujanje

Zagotovo ste že kdaj podaljšali večer, zjutraj pa vam je bilo žal, ker ste morali zgodaj vstati. Cel dan ste pili kavo in zehali, vendar ste kljub temu opravili vse svoje naloge. Morda ste pustili vtis, da ste leni ali manj delovni, čeprav ne drži. Gre za cirkadiani ritem (stanje budnosti in spanja), ki pri vas očitno deluje drugače, kot ste uredili spalni ritem. 

Obstajala naj bi povezava med cirkadianim ritmom in stopnjo inteligence. V Psychology Today so objavili raziskavo, ki je pokazala, da imajo višji IQ tisti, ki gredo v posteljo kasneje in se tudi prebujajo pozno. 

Preklinjanje

Ljudi, ki veliko preklinjajo, velikokrat dojamemo kot nesramne, vulgarne in takšne, s katerimi ne želimo imeti opravka. 

Veljalo pa naj bi še nekaj drugega: ljudje, ki veliko preklinjajo, naj bi bili bolj inteligentni, imeli večji besedni zaklad in boljše retorične sposobnosti kot tisti, ki ne preklinjajo. Bili naj bi tudi bolj iskreni. S preklinjanjem naj bi pokazali svoj pravi obraz in izrazili čustva. Mnogi vse to raje zadržijo zase. 

Viri: Psychology Today, Zadovoljna.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti":