Vprašanje:

Telovadba doma

Pozdravljeni. Pred enim mesecem sem rodila in bi rada začela z vadbo, saj moram shujšati vsaj deset kilogramov. Zaradi materinstva je obisk fitnesa trenutno nemogoč, prav tako trenutno ne morem ven teči ipd. Zato bi rada učinkovito vadila doma. Kakšne vaje mi priporočate, rada bi tako porabljala kalorije kot učvrstila mišice, zlasti trebušne, pa tudi roke, boke, stegna in zadnjico. Ker sem tudi vegetarijanka in ne jem niti rib, me zanima, če mi lahko predlagate primer prehrane tekom dneva? Razmišljam, da bi si za vadbo doma kupila trx trakove, kaj menite? Hvala za odgovor.

Odgovor:

Draga poporodnica, najprej iskrene čestitke k porodu. Upam, da je bil hiter in da je tudi okrevanje po njem hitro.

Prvih 6 do 8 tednov po porodu se zagotovo sme krepiti mišice medeničnega dna. To je potrebno/pomembno iz vidika vračanja matetnice v svoj prvotni položaj. V tem času se odsvetujejo večji fizični napori, da damo maternici in telesu čas, da se postavita nazaj v "svojo kožo".

Po tem času oz. po prvem ginekološkem prelgedu po porodu, pa je vse odvisno od tvoje pripravljenosti, volje, časa in možnosti.

Najbolje bi bilo seveda obiskovati individualno poporodno vadbo z osebnim inštruktorjem.

Če to ni možno, lahko doma: kolesariš na sobnem kolesu (ali tečeš/hodiš na tekaški preprogi ali si omislih orbitrek ali stepper). Ker novejše raziskave pravijo, da mlečna kislina, ki se ob naporu izloča v mišice, ne pride do mleka, lahko aerobno vadiš toliko, kolikor zmoreš in koliko imaš seveda časa.

Zraven aerobne vadbe je potrebno mišice tudi krepiti in delno tudi raztezati, da se vzpostavi ravnovesje v telesu. Od krepilnih vaj po porodu je zagotovo ena boljših vadb pilates. Lahko pa si omisliš klasično obliko vaj za krpitev, lahko tudi trx. POMEMBNO je, da so vaje pravilno izvedene in da si z njimi ne škodiš.

Če vse obvladaš sama, kar veselo na delo, če pa ne, pa ti naj nekdo to strokovno razloži, da ne bo več škode kot korist.

Kar se tiče prehrane v poporodnem obdobju je tako, da če dojiš, moraš jesti vse nutriente v vsakem obroku (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate). Diete so v primeru dojenja odsvetovane. Kakršne koli! Pri izgubi kg po proodu je treba biti realen najmanj 9 mesecev ali celo več, da se telo v miru, počasi in pravilno vrne nazaj v staro formo! Vsa hitra hujšanja in oblikovanja telesa po porodu so lahko telesu (in tudi otroku) škodljiva.

Srečno!

Tanja Želj

www.tanergija.si

Odgovarja: Tanja Želj

Tema: Vadba in fitnes

Oznake: hujšanje po porodu, pilates, pilates po porodu, telovadba po porodu

Odgovor objavljen: 2. september 2013.

← Nazaj na vsa vprašanja