6 nasvetov za lažji nakup športnega modrčka za tekačice in druge športnice

6 nasvetov za lažji nakup športnega modrčka za tekačice in druge športnice (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2020

Prvi športni nedrčki so se pojavili v sedemdesetih letih prejšnjega sto­letja in tako poskrbeli, da so prsi, posebno pri športnicah, ki se ukvarjajo z intenzivno vadbo, končno dobile oporo.

Pri miganju se prsi ne spopadajo zgolj z lastno težo, temveč nanje vplivajo še druge sile – gibanje gor in dol ter z ene na drugo stran. Prav zato si za nakup športnega modrčka vzemite čas in se obdajte s potrpljenjem, saj bo z dobrim nakupom tudi vadba prijetnejša. Če so nam prsi v napoto in nas po športu bolijo, je to zagotovo znak, da potrebujemo novega in boljšega.

profimedia
1. Kdaj je športni modrček nujen?

Seveda je pri nakupu zelo odvisno s kakšnim športom se ukvarjate in kako velike prsi imate. Če se ukvarjate z manj intenzivnimi vadbami, kot so hoja, pilates, joga, kolesarjenje po urejenih kolesarskih poteh ali nekaj telovadbe z utežmi, pravega športnega modrčka morda sploh ne potrebujete, saj bo tudi klasičen modrček opravil svoje delo – seveda pa izberite takšnega, v katerem bodo prsi stale pri miru, a vas ne bo oviral.

Pri smučanju, rolanju ter drugih športih, kjer se prsi že bolj gibajo, je športni modrček priporočljiv, še vedno pa ni nujen – to je predvsem odvisno od velikosti vaših prsi.

Pri visoko intenzivnih vadbah, ki vključujejo  poskakovanje, hitro gibanje in tek nujno potrebujete dober športni modrček.  Na primer za tek, aerobiko in druge vrste kardio vadbe ob glasbi, za gorsko kolesarjenje in kolesarske spuste po neurejenem terenu…Posebno tekačice dobro izberite modrček, saj je vadba dolgotrajna, prsi pa so ves čas v gibanju.

2. Kako izbrati pravi tip športnega modrčka?


Seveda imajo lažjo izbiro in tudi delo v trgovini ženske z manjšimi prsmi. A tudi tukaj bi ženskam priporočili, da kupijo dober športni modrček.

Za ženske s košaricami velikosti C in večjimi je primernejši modrček, ki prsi zgolj ne pritisne ob prsni koš, temveč ima področje košaric že oblikovano tako, da hkrati objame vsako dojko posebej. Običajno se za to poskrbi tako, da izrez spredaj ni enostavno zaobljen kot pri majici, temveč je sredina nekoliko bolj izražena.

Za ženske z večjimi prsmi je nujen modrček, ki spominja na klasične modrčke – torej modrček, ki je spredaj povsem iz dveh ločenih delov – vsaj kar se tiče spodnjega materiala, preko njega pa je še vedno lahko zgornji, zaradi katerega dobimo ponovno videz kratke majičke. Vsaki dojki posebej je namreč potrebno zagotoviti oporo in s precej visokimi in zaprtimi košaricami poskrbeti, da se ne bo pretirano premikala.

Enostavni športni modrčki za manjše prsi se običajno oblečejo kar preko glave, a to pomeni, da so bolj raztegljivi in je opora torej slabša. Primerni so za manjše prsi in za športe, ki so manj intenzivni oziroma kjer se prsi manj gibajo. Športni modrčki za intenzivno gibanje in večje prsi pa naj se nadenejo z zapenjanjem – s širokim trakom pod prsmi, ki ima tri ali celo štiri očesca oziroma zanke za zapenjanje. Tako boste tudi brez težav prilagodili obseg traku, pri čemer ne gre pozabiti, da je prav od njega odvisen največji del dobre podpore.  

nike
3. Izbira materiala

Sodobni umetni materiali za šport pa omogočajo, da se pot sproti odvaja od telesa in kože. Tudi športni modrčki so večinoma iz materialov, ki skrbijo za odvajanje vlage, a potreben je kompromis (zlasti pri večjih prsih): modrčki iz materialov, ki skrbijo za najboljše odvajanje vlage, so ponavadi slabši pri opori, bolj močni in debelejši materiali pa žal odvajajo vlago slabše.

4. Široke naramnice

Naramnice športnih modrčkov morajo biti široke in dovolj mehke, da vas na ramenih ne žulijo, torej so lahko tudi podložene. Raje izberite modrček z naramnicami, ki niso raztegljive, imajo pa možnost prilagajanja dolžine.

5. Kako najti pravo velikost?

Pomembno je, da najdete modrček, ki se vam bo najbolje prilegal, in to si lahko zagotovite s pomerjanjem, zato smo vam že uvodu svetovali, da se obdate potrpežljivosti. Za začetek pomerite modrček v velikosti, ki jo uporabljate tudi sicer. Pri modrčku na zapenjanje zapnite pas v obsegu na prvi nivo očesc za zapenjanje in ga nato po izvedbi omenjenega testa po potrebi zapnite močneje, da zmanjšate obseg. Če morate modrček zapeti na najmanjšo velikost, potem je verjetno, da vam bo prav manjša številka.

Ko imate modrček oblečen, dvignite roke visoko nad glavo. Če pri tem trak zdrsne navzgor, na prsi, vam je modrček v obsegu ravno tako prevelik. Kaj pa velikost košaric? Ko modrček oblečete, morate čutiti, da vam lepo in močno objame prsi in jih nekoliko pritisne ob telo, vendar vas ne sme tiščati – še vedno morate brez težav globoko vdihniti v prsni koš. Če prsi popolnoma stisne ali vam te ob robovih modrčka silijo ven, je premajhen.

Če se ukvarjate z intenzivno vadbo, naredite v garderobi nekaj hitrih počepov in poskokov. Če se prsi preveč gibajo, so košarice prevelike – tkivo prsi ne bo zaščiteno in vezi se bodo raztegnile, vaše prsi pa hitreje povesile.

6. Nega športnega modrčka

POZOR! Športni modrček morate prati pri nizki temperaturi, da se elastična vlakna ne uničijo in ne izgubijo prožnosti. Pri pranju ne uporabljajte belil in močnih detergentov, saj tudi ti vplivajo na vlakna, prav tako pa se izognite mehčalcu, saj ta po pranju ostane v materialu in tako poslabša odvajanje vlage.  Športnega modrčka ne sušite v sušilnem stroju, saj bo tudi visoka temperatura pri sušenju uničila strukturo.