"Letošnja olimpijska izkušnja sigurno ne bo enaka, ampak se je veselim," pravi atletinja Maja Mihalinec Zidar (vse o njenih pripravah na OI, prehrani in prostem času)

"Letošnja olimpijska izkušnja sigurno ne bo enaka, ampak se je veselim," pravi atletinja Maja Mihalinec Zidar (vse o njenih pripravah na OI, prehrani in prostem času) (foto: Maja Mihalinec Zidar) Maja Mihalinec Zidar
23. 4. 2021

Naša uspešna atletinja Maja Mihalinec Zidar se trenutno pripravlja na Olimpijske igre v Tokiu, razkrila pa nam je še marsikatero podrobnost o sebi: od tega kaj postavi na krožnik, do najljubše Netflix serije in kaj nenavadnega je pokazala njena DNA analiza.

Če začnemo kar z najbolj aktualnim vprašanjem, ki se seveda nanaša na Olimpijske igre v Tokiu in Majino pripravljenost, nam pove, da se je ravno vrnila s 14-dnevnih priprav v Turčiji in je zato kar utrujena, a zadovoljna s procesom. "Trenutno še ne pilim forme, ampak gradim na moči in vzdržljivosti. Čez kakšen mesec, ko bodo olimpijske igre bližje, pa se bom posvetila formi." 

Njen dan med pripravami na OI ne izgleda precej drugače od tistega, ko se pripravlja na druga tekmovanja. Edina razlika je v osredotočenosti in pritisku, ki ga prinesejo olimpijske igre.

"Treniram 9-krat tedensko, ko se začnejo tekmovanja, pa je količina manjša, saj več tekmujem. Povprečno spim 9 ur dnevno in nisem ravno jutranji človek," pove sprinterka.

V Turčiji je imela tudi dva prosta dneva, zato si je poleg tekaških stez lahko ogledala Antalyjo in obiskala zabaviščni park ter svoje telo še dodatno poživila z adrenalinom. 

Dan, ko bi trening izpustila, ker se ji ne ljubi, se ne zgodi, saj je že v rosnih letih imela dobro disciplino: "Naučena sem, da tisto, za kar se odločiš, izpelješ do konca. Ta disciplina mi je pomagala pri karieri tudi v težjih trenutkih. Prvih 30 minut treninga na slab dan je težjih kot običajno, potem pa hitro postane lažje." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Mihalinec Zidar (@mmihalinec)

Ob vsem pompu, ki se je lani dogajal okoli olimpijskih iger, ji je bilo precej težko, posebno ob novici o odpovedi, saj je bila v odlični pripravljenosti in je svoj čas ter energijo vložila v ta cilj. A optimistično pravi, da so od takrat dalje atleti imeli srečo in dokaj normalno sezono. Spomnimo, imeli so celo dvoransko evropsko prvenstvo (v Torunu), kjer je na teku na 60 m naša tekačica zasedla 5. mesto. 

"Letošnja olimpijska izkušnja sigurno ne bo enaka, ampak se je veselim," pravi Maja. Kaj bo drugače?

Športniki naj bi bili letos omejeni zgolj na olimpijsko vas in tekmovalne prostore, tudi fitnes v vasi naj bi imel omejitev obiskovalcev. Na tekmovanja večinoma potuje sama s trenerjem, za Tokio pa je prvič načrtovala, da jo bo iz prve vrste podpirala njena družina. "Imeli so že letalske vozovnice in nastanitev v hotelu, kupili so karte za tekmovanja ... Sedaj pa iz tega ne bo nič," pojasni. 

"Družina je vesela, da bom vsaj jaz doživela olimpijske igre, meni pa je žal zaradi njihove podpore v živo, in ker sem si zares želela, da bi tudi oni imeli to izkušnjo."

Ima Maja kakšno posebno olimpijsko dieto?

"Sodelujem z nutricionistom, ki mi pomaga pri pripravi jedilnikov, pazim na kalorični vnos, in da pojem veliko beljakovin za dobro regeneracijo. Drugih prepovedi pri prehrani nimam, omejiti skušam le sladkor, kar pa je precej težko, saj sem zelo sladkosneda. Običajno je nedelja dan, ko si privoščim kaj sladkega." 

Razkrije še, da se ničemur ne odpoveduje in si privošči tudi ogljikove hidrate v obliki makaronov in krompirja, pri sladicah pa prisega na čokolado in sladoled. 

Po treningu vedno skuha kosilo zanjo in za moža, kadar ima v dnevu en trening (in ne dveh) pa najprej poje beljakovinsko ploščico ali skyr terčez uro in pol kosilo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Mihalinec Zidar (@mmihalinec)

Kaj pa počne v prostem času?

Na vprašanje, ali se kdaj odpravi na tek kar tako za sprostitev, v smehu pove, da ji daljši teki prej predstavljajo stres, saj je sprinterka. Veliko raje se sprošča ob serijah na Netflixu, ena izmed boljših se ji zdi Devica Jane (Jane the virgin). Seveda prosti čas preživlja tudi z družino in prijatelji, ob katerih si napolni baterije. 

Nedolgo nazaj je iz radovednosti opravila DNA analizo, ki je pokazala nekaj zanimivega, a ne tako nepričakovanega: "Veliko stvari, ki sem jih s spoznavanjem svojega telesa ugotovila že sama, je analiza potrdila. Za šport pa je zanimivo to, da imam bolj vzdržljivostni gen. Očitno sem se toliko natrenirala za tek na kratke proge, da ne opazim te povezave z vzdržjivostnim genom," se nasmeji Maja. 

Želimo ji veliko sreče v Tokiu in stiskamo pesti zanjo! 

Avtor: A. H.