10 nasvetov, kako ohraniti motivacijo za tek

10 nasvetov, kako ohraniti motivacijo za tek (foto: Tirachard Kumtanom | Pexels) Tirachard Kumtanom | Pexels
25. 4. 2022

Večina tekaških prireditev je prestavljenih – tudi tista, na katero ste se pridno pripravljali vi? Naj vas to ne ustavi. Jutri spet obujte najljubšo tekaško obutev in se podajte na tekaško stezo. In tako vsak teden. Tu je 10 nasvetov, kako ohraniti motivacijo za tek. Vsaj eden vam bo zagotovo pisan na kožo.

1. Pripravite si svoj lasten izziv

Tekaška prireditev je morda res odpovedana oziroma prestavljena, a kdo pravi, da se zaradi tega ne morete preizkusiti v razdalji, na katero ste se pripravljali.

Nadaljujte, kot da gre zares in na dan, ko naj bi tekmovali, to razdaljo čisto zares odtecite.

2. Ponovno razmislite o svojem cilju

Imeli ste cilj – maraton (ali katerakoli druga tekaška prireditev). To je bila vaša motivacija. Zdaj se je ta cilj spremenil. Ne izgubljajte časa s premlevanjem o tem, zakaj se je to zgodilo, temveč si takoj zastavite nov cilj, ki vas bo motiviral naprej.

3. Držite se programa

Profimedia

Če vas je do sedaj najbolj motiviralo to, da ste sledili posebnemu programu tekaških treningov, preprosto nadaljujte.

Ali še bolje, zdaj imate čas in priložnost, da se poženete stopničko višje – če ste se denimo pripravljali za tek na 5 ali 10 kilometrov in s programom počasi zaključujete, nadaljujte s tistim za 10 oziroma 21 kilometrov.  

4. Poiščite družbo

Tek v pravi družbi je lahko odlična izkušnja in še boljša motivacija. Pokličite prijatelja, motivirajte partnerja ali brata in se skupaj odpravite na tek.

Raziskava je pokazala, da rekreacija v družbi tudi poglobi odnose z bližnjimi. Pa ne le to. Tako lahko celo izboljšate svoj športni nastop.

Ali pa, če ne gre drugače …

5. Trenirajte skupaj, a narazen

Primer: s prijateljico se dogovorita za tek, pripravita natančen načrt treningov in v tega vključita še obvezen video klic po teku, kjer si bosta zauali, kako je šlo in kakšni so občutki.

Pomembno je, da ohranite rutino in ko boste tako dali zaobljubo, vas bo to gnalo naprej.

6. Zakaj tečete

Profimedia

Pozabite na prvotni razlog za tek – udeležba na tekaški prireditvi. In poiščite svoje temeljne vrednote in namene. Pogosto sploh ne gre za tekmo, temveč bolj za to, kako se želimo počutiti in kaj želimo doseči, kaj postati.

Ta 'zakaj' lahko postane vaše vodilo: obljuba sebi, da boste cilj izpolnili. Pomagalo vam bo, ko bo motivacija padla.

7. Preprosto začnite postavljati eno stopalo pred drugo

Včasih je treba preprosto začeti. Prišel bo dan, ko vam ne bo do teka – recite si, da boste šli samo malo na zrak. Recite si, da si boste privoščili "samo" en kratek sprehod.

Oblecite se, kot da se odpravljate na trening, obujte tekaško obutev in … Ko boste enkrat pripravljeni, bo prišla motivacija sama od sebe.

Seveda se bo zgodilo, da tudi po tem, ko boste zunaj, ne bo prave motivacije. Ne obremenjujte se, v tem trenutku je pomembno le to, da se premikate, da ste zunaj. Sprehod pa izkoristite za razmislek o tistem 'zakaj' iz točke 6.

včasih tudi po tem, ko boste zunaj, ne bo prave motivacije. V tem trenutku je pomembno le to, da se premikate, da ste zunaj. Med sprehodom pa še enkrat razmislite o tistem 'zakaj'.

8. Načrtujte dolgoročno

Tecite za zdravje, za dobro počutje … Nobena odpovedana tekaška prireditev ne more prekiniti takšnega cilja – cilja, pri katerem razmišljate dolgoročno.

Življenje je polno izzivov, toda če imate dolgoročno postavljene cilje, potem vam noben izziv ne bo vzel motivacije – morda bo ravno obratno, še bolj vas bo spodbudilo.

9. Vodite tekaški foto dnevnik

Mentatdgt | Pexels

Poiščite navdih v naravi – jo zaznavate, ko tečete? Opazite kamenje, cvetje, drevo, grmovje, ptice, slišite vse zvoke?

Postavite si malce drugačen cilj – vsakič, ko se odpravite na tek, naredite na poti eno fotografijo. Fotografijo nečesa, kar bo čisto prevzelo vašo pozornost. In jo delite s prijatelji. Lahko odprete Instagram profil posebej za to.

10. Regeneracija in razmislek

Ure in dnevi po treningu so ključni – nikoli ne pozabite na kakovostno gorivo in regeneracijo.

Te dneve pa izkoristite tudi za razmislek o vaših naslednjih korakih in počutju. Imate dnevnik treningov? To je odličen način za sledenje napredku in vsem mislim in občutkom.

Če boste z vsem srcem vlagali v svoje dobro počutje, to vključuje tudi počitek in regeneracijo, bo motivacija za uresničitev vaših ciljev vedno tu.

Preberite še:
Ali pa preverite: