Ameriška tekačica Emily Infeld: Nadlegovanje zalezovalca je škodilo moji tekaški karieri (osebna zgodba)

Ameriška tekačica Emily Infeld: Nadlegovanje zalezovalca je škodilo moji tekaški karieri (osebna zgodba) (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2021

Ameriško tekačico na dolge proge Emily Infeld že 3 leta nadleguje zalezovalec, kar je vplivalo tudi na njeno tekaško kariero. Tu je njena zgodba. 

"Občasno dobim nekaj čudnih ali strašljivih sporočil, vendar jih takoj izbrišem. To sporočilo pa je bilo drugačno. V meni je prebudilo nelagodje. 

V tistem času sem se ukvarjala s poškodbo. Moški, ki ga bom imenovala C, mi je poslal 10 odstavkov dolgo sporočilo o okrevanju po poškodbi, zdravilih in mi ponudil, da lahko pomaga, da se spet postavim na noge ter spravim v formo. Običajno bi takšno sporočilo samo izbrisala, a je večkrat zatrdil, da je eden od trenerjev USATF (državno vodstveno telo Združenih držav za športe v atletiki, teku na smučeh, tek in dirke). Sporočila sem pokazala svojim trenerjem in agentu, ki so potrdili, da je precej čudno, vendar so menili, da naj se ne obremenjujem, saj gre za enega od norih oboževalcev. 

Čez nekaj tednov sem začela dobivati veliko klicev iz neznane številke. Predvidevala sem, da so oglaševalci, dokler nisem poslušala glasovnih sporočil in ugotovila, da gre za C-ja. Naslovil me je, kot da sva v romantičnem razmerju, zato sem takoj blokirala številko. Skušala sem se osredotočiti na svojo poškodbo. 

Čez nekaj tednov sem dobila elektronsko sporočilo z naslovom: Priprave na poroko. Opisovalo je najino poroko, ki naj bi se zgodila čez en teden. C mi je rekel, da v naslednjem tednu dobim še nekaj paketov. 

profimedia

V tistem času sem bila izven mesta pri svojem fizioterapevtu, ki mi je pomagal pri okrevanju. Prejela sem klic podjetja za dostavo paketov, ki mi je sporočilo, da imajo zame paket in v prihodnjih dneh še enega. Vsi so bili od pošiljatelja C. Bila sem prestrašena. Kako je imel ta moški mojo številko? Kako je vedel, kje živim?

In še več, čez nekaj dni je nameraval priti v moje mesto, da bi se poročila. 

Nisem hotela domov, zato sem poklicala svojega trenutnega zaročenca. V moj dom je namestil varnostne kamere in alarm, skupaj pa sva odšla k moji mlajši sestri in ostala pri njej. Poklicala sem tudi policijo in šla na sodišče, kjer sem si priskrbela trajni nalog za prepoved približevanja zalezovalca. 

Skozi proces sem se naučila, da moraš vedno shraniti vse fizične dokaze, ki jih prejmeš od zalezovalca. Ko sem dobila nalog za prepoved približevanja sem si oddahnila in mislila, da je vse to za mano. 

Malo me je bilo sram, da sem naredila takšno dramo glede situacije, ki je trajala nekaj mesecev, a se je končala, ne da bi mi kdo fizično škodil. Zaščitila sem se na vse možne načine, zavarovala svoj dom, nikoli nisem tekla sama. Vzela sem si dva meseca odmora od teka, da sem odpravila poškodbe. Izven družine nisem hotela deliti svoje zgodbe, saj bi izgledalo, kot da iščem pozornost. 

Eno leto kasneje, leta 2020, sem bila v Bostonu, kjer naj bi tekla na 5 kilometrov. Kljub temu da nisem tekla vse od operacije, sem bila pripravljena, da končno spet dokažem sebi in sponzorjem, da sem še vedno konkurenca. Od C-ja nisem dobila sporočil že kakšno leto, zato sem bila pomirjena. 

Na dan tekme pa sem se prebudila v kup sporočil na družbenih omrežjih. Odzval se je na vse moje komentarje, me označeval v svojih objavah in mi poslal veliko sporočil. Avtomatsko sem začela sporočila brisati, vendar sem se spomnila, da potrebujem dokaze. Kljub vsemu temu stresu sem se uspela osredotočili na tekmo in se dobro odrezala. 

Kasneje sem obvestila agenta in trenerje in poslala sporočila policiji ter blokirala C-ja na vseh omrežjih. 

profimedia

V naslednjih tednih sem prejela mnogo sporočil iz novih računov, ki si jih je C ustvaril. Vedel je, kje živim, zato sem bila še bolj prestrašena, čeprav je z mano živel zdajšnji zaročenec. Nisem hotela biti sama, ves čas sem bila pod stresom, postala sem anksiozna. Začela sem celo obiskovati terapevta. Spet sem se obrnila na podjetje, ki je poskrbelo za varnost v mojem domu in zagotovili so mi, da me bodo obveščali, če se C pojavi. Takrat je bila v Ameriki epidemija ravno na vrhuncu (meseca marca), a meni je odleglo vsaj glede zalezovalca. Verjetno bo težko potoval in me zalezoval. 

Konec maja me je podjetje za varovanje obvestilo, da se je C preselil v moje mesto. Rekli so, naj bom pozorna, vendar ni razloga za strah.

Kmalu pa so odkrili objavo C-ja, v kateri je zapisal, da se je preselil, ker me želi ubiti. 

Bila sem prestrašena do kosti in izgubljena. Nisem vedela, kaj naj sploh še storim. Rekli so mi, naj se začasno preselim, dokler policija ne aretira C-ja. Ker nisem morala takoj odpotovati, sva se z zaročencem začasno preselila v hotele in jih menjavala vsak drugi dan. Potem sva končno lahko odšla k staršem. 

Odpotovala sva, ne da bi zares vedela, kdaj se bova vrnila. Spala sem komaj kaj, imela sem poškodbo kolka in nasploh je v meni divjala zmeda. Še dodaten stres je povzročila pandemija, prelaganje Olimpijskih iger in nesigurna situacija - vse to je pripeljalo do točke, ko je moje telo postajalo povsem izčrpano. 

Po šestih tednih sem se morala vrniti domov zaradi obveznosti. Policija ni aretirala C-ja, zato sva z zaročencem ostala v najetem stanovanju. Konec tistega tedna pa sem izvedela, da je C odletel drugam, da bi nadlegoval novo žrtev

Od takrat se mi je C oglasil še kar nekajkrat in s tem se je moja anksioznost poslabšala. Zelo verjetno zalezovalec ni aretiran, če ni fizično škodil žrtvi. Čeprav ne vem, ali je zapor pravo mesto zanj, saj ima po mojih prepričanjih kar nekaj mentalnih bolezni. 

Nedolgo nazaj sem začela jemati antidepresive in nekatera druga zdravila, ki pripomorejo k mojemu boljšemu počutju. S C-jem se ukvarja FBI, kaj se bo zgodilo od tukaj naprej, še ne vem.

Ne bom pa dovolila, da me to opredeljuje. Nihče ne bo ukradel moje iskrice."

Vir: Runners world